Отидете към основна версия

3 425 2

Рецепта на деня: Класическа торта "Естерхази"

  • торта-
  • естерхази-
  • бадеми-
  • белтъци-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Нежна и изящна торта с богат вкус и изобилие от аромати

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За блатовете: белтъци - 8 бр.; бадеми - 200 г леко запечени на тиган и смлени; захар - 170 г; бадемов екстракт - 1 капка. За крема: жълтъци - 8 бр.; пудра захар - 150 г; брашно - 50 г; прясно мляко - 250 мл затоплено; масло - 250 г меко; ванилия - 1 ч.л. екстракт; лимонова кора - кора от 1 бр.

За глазурата:

пудра захар - 200 г; лимонов сок - 1 с.л.; белтъци - 1 бр.; черен шоколад - около 40 - 50 г за мрежата по украсата; бадеми - 60 - 70 г филиран запечен за гарниране на тортата отстрани.

Начин на приготвяне:

Приготвянето започва с крема за тортата.

В купа се смесват жълтъците, пудрата захар и се разбиват с миксер до побеляване. Прибавя се брашното и 50 мл прясно мляко - леко топло. Разбърква се с шпатула.

Останалото прясно мляко - 200 мл, се слага да заври на котлон и се прибавя на тънка струйка към жълтъчната смес при непрекъснато разбиване с миксера. Вари се до гъст крем и се разбърква постоянно. Сваля се от огъня и се добавя ванилията. Охлажда се напълно.

За приготвянето на блатовете белтъците се разпенват с миксер на слаба степен, добавя се захарта на два пъти и се разбива до хубав и лъскав сняг, прибавя се и капката бадемов екстракт. С шпатула се прибавят и бадемите от блендера. Разбърква се до хомогенност.

Полученото тесто се дели на 6 бр. еднакви порции върху 6 бр. хартиени кръгове - хартия за печене, изрязани по диаметъра на тортената форма.

Белтъченото тесто се разпределя равномерно в очертанията на кръга, като се оставят няколко милиметра по-навътре от краищата на хартията.

Пече се на 180 градуса за около 7 мин. Един по един. Оставят се да се охладят и внимателно се отделя хартията.

Към студения жълтъчен крем се прибавя мекото масло и се разбива с миксер до гладък крем.

Сглобяването на бадемовата торта е по стандартния начин - блат-крем, блат и се завършва с крем, като се намазва и отстрани. Оставя се поне за 2 часа в хладилник.

С филиран и леко запечен на тиган бадем се покриват страните на тортата, а също така и краищата ѝ.

Разтопява се шоколад на водна баня с 1 с.л. олио и се поставя в пош, след като се охлади достатъчно.

Белтъкът се разбива с вилица и се добавят пудрата захар и лимоновият сок.

Разбърква се добре и не трябва да е много течен, а ако е така, се добавя още пудра захар. Изсипва се в центъра на тортата и с плоска шпатула за торти или с плосък и широк нож се разпределя равномерно само отгоре.

Бадемите, които са по периферията, ще я задържат в центъра. Шприцова се шоколадът, като се започва от средата и се върти до края на тортата. Веднага след оформянето на кръговете /спиралите/ с клечка за зъби или шишче се оформя шарката - минава се през шоколада напречно, като се прави първо върху цялата торта, а после с клечката от бордюра към центъра, а после с обратното движение.

Държи се в хладилник преди сервиране около 6 часа, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини