14 Август, 2024 10:05 3 530 2

Рецепта на деня: Класическа торта "Естерхази"

  • торта-
  • естерхази-
  • бадеми-
  • белтъци-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Нежна и изящна торта с богат вкус и изобилие от аромати

Рецепта на деня: Класическа торта "Естерхази" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За блатовете:

  • белтъци - 8 бр.;
  • бадеми - 200 г леко запечени на тиган и смлени;
  • захар - 170 г;
  • бадемов екстракт - 1 капка.

За крема:

  • жълтъци - 8 бр.;
  • пудра захар - 150 г;
  • брашно - 50 г;
  • прясно мляко - 250 мл затоплено;
  • масло - 250 г меко;
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт;
  • лимонова кора - кора от 1 бр.

За глазурата:

  • пудра захар - 200 г;
  • лимонов сок - 1 с.л.;
  • белтъци - 1 бр.;
  • черен шоколад - около 40 - 50 г за мрежата по украсата;
  • бадеми - 60 - 70 г филиран запечен за гарниране на тортата отстрани.

Начин на приготвяне:

Приготвянето започва с крема за тортата.

В купа се смесват жълтъците, пудрата захар и се разбиват с миксер до побеляване. Прибавя се брашното и 50 мл прясно мляко - леко топло. Разбърква се с шпатула.

Останалото прясно мляко - 200 мл, се слага да заври на котлон и се прибавя на тънка струйка към жълтъчната смес при непрекъснато разбиване с миксера. Вари се до гъст крем и се разбърква постоянно. Сваля се от огъня и се добавя ванилията. Охлажда се напълно.

За приготвянето на блатовете белтъците се разпенват с миксер на слаба степен, добавя се захарта на два пъти и се разбива до хубав и лъскав сняг, прибавя се и капката бадемов екстракт. С шпатула се прибавят и бадемите от блендера. Разбърква се до хомогенност.

Полученото тесто се дели на 6 бр. еднакви порции върху 6 бр. хартиени кръгове - хартия за печене, изрязани по диаметъра на тортената форма.

Белтъченото тесто се разпределя равномерно в очертанията на кръга, като се оставят няколко милиметра по-навътре от краищата на хартията.

Пече се на 180 градуса за около 7 мин. Един по един. Оставят се да се охладят и внимателно се отделя хартията.

Към студения жълтъчен крем се прибавя мекото масло и се разбива с миксер до гладък крем.

Сглобяването на бадемовата торта е по стандартния начин - блат-крем, блат и се завършва с крем, като се намазва и отстрани. Оставя се поне за 2 часа в хладилник.

С филиран и леко запечен на тиган бадем се покриват страните на тортата, а също така и краищата ѝ.

Разтопява се шоколад на водна баня с 1 с.л. олио и се поставя в пош, след като се охлади достатъчно.

Белтъкът се разбива с вилица и се добавят пудрата захар и лимоновият сок.

Разбърква се добре и не трябва да е много течен, а ако е така, се добавя още пудра захар. Изсипва се в центъра на тортата и с плоска шпатула за торти или с плосък и широк нож се разпределя равномерно само отгоре.

Бадемите, които са по периферията, ще я задържат в центъра. Шприцова се шоколадът, като се започва от средата и се върти до края на тортата. Веднага след оформянето на кръговете /спиралите/ с клечка за зъби или шишче се оформя шарката - минава се през шоколада напречно, като се прави първо върху цялата торта, а после с клечката от бордюра към центъра, а после с обратното движение.

Държи се в хладилник преди сервиране около 6 часа, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    1 9 Отговор
    Интересно кой ли плаща заплата на тоя дето е копирал и постнал тази рецепта тука?
    Изобщо, какъв е смисъла да има такава статия тука???
    Готов съм да се обзаложа, че НИТО един човек няма да приготви тази торта, понеже е прочел тази писаница.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.