Необходими продукти:
120 мл кисело мляко; 80 мл прясно мляко; 2 яйца; 2 с.л. кленов сироп или мед; 1 ч.л. чист екстракт от ванилия; 1 c.л. брашно (без набухвател); 3/4 ч.л. сода за хляб; 1/2 ч.л. бакпулвер; 1/4 ч.л. сол.Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват прясното и киселото мляко, заедно със ванилията, содата за хляб, бакпулвера, солта, кленовия сироп/мед.
Сместа се разбърква много добре, за да може хлебната сода да се активира с киселото мляко (леко шупва).
Яйцата се разбъркват и се добавят към сместа от стъпка 1, след което всичко се разбърква отново.
Накрая се добавя и брашното и всичко се разбива до получаването на хомогенна смес.
Гъстотата на сместа е по-течна от тесто, но по-гъста от течността за обикновени палачинки.
Голям незалепващ тиган се загрява добре.
Проверете топлината, като поръсите с вода — когато водата шупне и се изпари веднага, тиганът е готов.
С лъжица се сипва в тигана от сместа и се пекат, докато започнат да се появяват мехурчета около ръбовете и в центъра.
За да се направят 3 до 4 средни палачинки се слагат около 2 супени лъжици за всяка) или ако са по-малки – около 1 супена лъжица всяка.
С помощта на шпатула или лъжица се проверява долната част на палачинките, дали е станала златистокафява, след което внимателно се обръщат.
След като се обърнат, палачинките се пекат още около 1 минута в зависимост от размера, преди да се махнат от огъня.
Могат да се сервират гарнирани с кисело мляко, мед, сирене, кашкавал, шунка, ягоди, боровинки, сметана, кленов сироп и т.н., пише cuisine.nvasilev.com.