25 Август, 2024 10:05 2 959 11

Рецепта на деня: Тиганитес - гръцка закуска

  • тиганитес-
  • палачинки-
  • гръцка кухня-
  • закуска-
  • какво да сготвя

Палачинки по гръцки

Рецепта на деня: Тиганитес - гръцка закуска - 1
Снимка: Интернет

Необходими продукти:

  • 120 мл кисело мляко;
  • 80 мл прясно мляко;
  • 2 яйца;
  • 2 с.л. кленов сироп или мед;
  • 1 ч.л. чист екстракт от ванилия;
  • 1 c.л. брашно (без набухвател);
  • 3/4 ч.л. сода за хляб;
  • 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/4 ч.л. сол.

Начин на приготвяне:

В голяма купа се смесват прясното и киселото мляко, заедно със ванилията, содата за хляб, бакпулвера, солта, кленовия сироп/мед.

Сместа се разбърква много добре, за да може хлебната сода да се активира с киселото мляко (леко шупва).

Яйцата се разбъркват и се добавят към сместа от стъпка 1, след което всичко се разбърква отново.

Накрая се добавя и брашното и всичко се разбива до получаването на хомогенна смес.

Гъстотата на сместа е по-течна от тесто, но по-гъста от течността за обикновени палачинки.

Голям незалепващ тиган се загрява добре.

Проверете топлината, като поръсите с вода — когато водата шупне и се изпари веднага, тиганът е готов.

С лъжица се сипва в тигана от сместа и се пекат, докато започнат да се появяват мехурчета около ръбовете и в центъра.

За да се направят 3 до 4 средни палачинки се слагат около 2 супени лъжици за всяка) или ако са по-малки – около 1 супена лъжица всяка.

С помощта на шпатула или лъжица се проверява долната част на палачинките, дали е станала златистокафява, след което внимателно се обръщат.

След като се обърнат, палачинките се пекат още около 1 минута в зависимост от размера, преди да се махнат от огъня.

Могат да се сервират гарнирани с кисело мляко, мед, сирене, кашкавал, шунка, ягоди, боровинки, сметана, кленов сироп и т.н., пише cuisine.nvasilev.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рецепта на деня

    4 6 Отговор
    циганитес - българска закуска
  • 2 В България

    17 2 Отговор
    известни като тиганици .
  • 3 Госта..

    17 1 Отговор
    Авторката-баба ти гъркиня ли беше или от Интернет свали рецептата за ТИГАНИЦИ ???
  • 4 Напротив,

    9 2 Отговор
    софиянци ги наричаме "бухти".

    Коментиран от #6

  • 5 о ха дд

    15 2 Отговор
    Какви гръцки палачинки? Това са си тиганици. Правят се в Бг откакто свят светува.
  • 6 Нищо

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Напротив,":

    подобно , бухтите са леки , въздушни и топчести , пържат се в много олио , а тиганиците са плоски като малки дебели палачинки ! А във вашето село как ги наричате си е ваша работа , но в София бухтичките са си едно , тиганиците друго !

    Коментиран от #10

  • 7 Грешно име пак

    6 2 Отговор
    Τηγανιά ( Тигана се казва) Тиганитес означава пържен. Тиганипки на български. Булюбулюбулюююююю. Ужас
  • 8 Механик

    6 1 Отговор
    "Проверете топлината, като поръсите с вода — когато водата шупне и се изпари веднага, тиганът е готов."
    Е тоя съвет ви съветвам да не го следвате. Освен ако не искате да миеете печката от разпръснатата мазнина, веднага след като си намажете лицето с дефламол и болката от изгарянето поотмине.

    Коментиран от #11

  • 9 Пепи

    0 0 Отговор
    Вени след хубав секс, тиганитес ще свършат хубава работа! Добре си се сетила! Браво!
  • 10 Няма начин !

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нищо":

    Нито един софиянец не използва думата "тиганици"!!! Сори!
  • 11 Да те Е...

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    У "специалиста" по всичко! Заври си и тигана знаеш къде!