Необходими продукти:
- 120 мл кисело мляко;
- 80 мл прясно мляко;
- 2 яйца;
- 2 с.л. кленов сироп или мед;
- 1 ч.л. чист екстракт от ванилия;
- 1 c.л. брашно (без набухвател);
- 3/4 ч.л. сода за хляб;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1/4 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват прясното и киселото мляко, заедно със ванилията, содата за хляб, бакпулвера, солта, кленовия сироп/мед.
Сместа се разбърква много добре, за да може хлебната сода да се активира с киселото мляко (леко шупва).
Яйцата се разбъркват и се добавят към сместа от стъпка 1, след което всичко се разбърква отново.
Накрая се добавя и брашното и всичко се разбива до получаването на хомогенна смес.
Гъстотата на сместа е по-течна от тесто, но по-гъста от течността за обикновени палачинки.
Голям незалепващ тиган се загрява добре.
Проверете топлината, като поръсите с вода — когато водата шупне и се изпари веднага, тиганът е готов.
С лъжица се сипва в тигана от сместа и се пекат, докато започнат да се появяват мехурчета около ръбовете и в центъра.
За да се направят 3 до 4 средни палачинки се слагат около 2 супени лъжици за всяка) или ако са по-малки – около 1 супена лъжица всяка.
С помощта на шпатула или лъжица се проверява долната част на палачинките, дали е станала златистокафява, след което внимателно се обръщат.
След като се обърнат, палачинките се пекат още около 1 минута в зависимост от размера, преди да се махнат от огъня.
Могат да се сервират гарнирани с кисело мляко, мед, сирене, кашкавал, шунка, ягоди, боровинки, сметана, кленов сироп и т.н., пише cuisine.nvasilev.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 рецепта на деня
10:06 25.08.2024
2 В България
10:08 25.08.2024
3 Госта..
10:24 25.08.2024
4 Напротив,
Коментиран от #6
10:27 25.08.2024
5 о ха дд
10:28 25.08.2024
6 Нищо
До коментар #4 от "Напротив,":
подобно , бухтите са леки , въздушни и топчести , пържат се в много олио , а тиганиците са плоски като малки дебели палачинки ! А във вашето село как ги наричате си е ваша работа , но в София бухтичките са си едно , тиганиците друго !Коментиран от #10
10:51 25.08.2024
7 Грешно име пак
10:58 25.08.2024
8 Механик
Е тоя съвет ви съветвам да не го следвате. Освен ако не искате да миеете печката от разпръснатата мазнина, веднага след като си намажете лицето с дефламол и болката от изгарянето поотмине.
Коментиран от #11
12:48 25.08.2024
9 Пепи
12:52 25.08.2024
10 Няма начин !
До коментар #6 от "Нищо":
Нито един софиянец не използва думата "тиганици"!!! Сори!13:49 25.08.2024
11 Да те Е...
До коментар #8 от "Механик":
У "специалиста" по всичко! Заври си и тигана знаеш къде!14:36 25.08.2024