Отидете към основна версия

1 226 17

Обнадеждаващо проучване: Пътуването забавя стареенето

  • пътуване-
  • приключение-
  • травъл фотография-
  • здраве-
  • полезно-
  • състаряване-
  • подмладяване

Новите изживявания и приключения забавят стареенето и помагат на мозъчното здраве

Снимка: Shutterstock

Добра новина за авантюристите! Има още една златна причина за пътуване. Проучване на университета "Едит Коуан" (ECU) направи някои нови разкрития, които направиха пътуването още по-привлекателно. То прилага "теорията за ентропията" към пътуването - общата тенденция на Вселената към безпорядък и разпад. Тази нова перспектива предполага, че туризмът може да има положително въздействие върху естествения процес на стареене, като спомага за забавяне на физическия и когнитивния упадък. Пътуването предлага на хората нови преживявания, които допринасят за цялостно физическо и психическо благополучие. Пътуването излиза извън рамките на свободното време и е един от факторите, отговорни за по-здравословен живот.

Изследователите предполагат, че пътуването поддържа организма в състояние на ниска ентропия. Състоянието на ниска ентропия означава, че тялото функционира хармонично и всички телесни системи са здрави и ефективни. Положителният опит от пътуването поддържа тялото и помага на четирите ключови телесни системи да се развиват добре.

Пътуването запознава хората с нова среда, а изследването намалява стреса и стимулира метаболизма. Изследването на нови места също така активира адаптивната имунна система на организма и я укрепва. Защитната система на организма става по-устойчива и по-силна. Освобождават се хормони, които подпомагат възстановяването и регенерирането на тъканите и повишават способността на организма да се самолекува. Пътуването отпуска и успокоява стреса и отприщва цялото напрежение, натрупано в мускулите и ставите. В известен смисъл успокояващата нагласа, която предлага пътуването, помага да се забави износването на мускулите и ставите.

Освен психическите ползи от облекчаването на стреса и психическата устойчивост, пътуването подобрява и физическото здраве. Пътуването не оставя място за обездвижване. Туризмът се свързва с дълги разходки, изследване на новите места. Пътуването осигурява освежаваща почивка от дългите часове на седене, които често определят ежедневието ни, независимо дали става въпрос за работа в офиса или след офиса за разпускане с филм или сериал. Пътуването засилва кръвообращението, ускорява доставката на хранителни вещества до органите и помага за изхвърлянето на токсините чрез физическа активност. То също така укрепва костите, мускулите и ставите, като същевременно поддържа естествените защитни сили на организма' срещу износване.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини