Пилешката кожа съдържа голямо количество наситени мазнини, така че е по-добре да се отървете от нея, когато приготвяте храната, съветва лекарят, диетолог и гастроентеролог Наталия Сичева в разговор с радио Sputnik.
Лекарят отбеляза, че пилето съдържа същото количество мазнини като свинското или тлъстото говеждо, ако кожата не е отстранена от месото.
Въпреки това пилешките гърди съдържат минимум мазнини, така че се считат за най-полезната част от тялото на пилето. Месото от гърди може да се яде за вечеря, докато по-тъмното птиче месо е най-добре да се яде на обяд. В същото време не трябва да изключвате бутчето и крилцето от диетата, тъй като това ще я разнообрази.
"Може да се използват и крилцата, и бутчетата, но препоръчвам да се ядат за обяд, а гърдите – за вечеря. Горното и долното бутче са по-близо до червеното месо що се отнася до количество наситени мазнини, които не премахваме напълно от диетата, но в същото време ограничаваме“, отбеляза лекарят.
Тя също така посъветва да сготвите пилето по начин, по който не се образува хрупкава коричка. Например в резултат на пържене се получава гликиране, което води до слепване на колагенови влакна и предизвиква стареене на кръвоносните съдове и кожата.
Според специалистката най-здравословното пилешко месо е приготвено на пара или варено. Сичева също препоръчва печене на пиле, но да се внимава с мазнините. Диетологът посъветва да включите пилешкото месо в диетата не всеки ден, а да го редувате с риба.