Отидете към основна версия

978 12

Какво превръща бурята в ураган?

  • буря-
  • ураган-
  • атлантически океан

Ураганите обикновено се появяват по време на сезона им в Атлантическия басейн, който настъпва всяка година от 1 юни до 30 ноември

Снимка: Shutterstock

Тежките метеорологични условия могат да засегнат всяка част от земното кълбо, но сезонът на ураганите в Атлантическия океан носи проливни дъждове, силен вятър, буреносни вълни и понякога катастрофални разрушения на места от Карибските острови и Централна Америка чак до Съединените щати и Канада, съобщава АП, цитирана от БТА.

Синоптиците от базирания в Маями Национален център по ураганите наблюдават бурите от момента на тяхното развитие до разсейването им. Тази година се очакваше сезонът да бъде изключително активен и той донесе най-ранния регистриран атлантически ураган от максималната категория 5.

Но как се формират тези урагани и какво означават категориите? Ето поглед към фактите:

Според Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) ураганите често започват като тропически въздушни вълни, които се комбинират с топли океански води. Те могат да бъдат подхранвани и от гръмотевични бури. Метеорологичната система се придвижва на запад, тъй като в нея се издига топъл океански въздух, а това създава област с ниско налягане под нея, обясняват от NOAA. Въздухът се издига и охлажда, което води до образуване на облаци и гръмотевични бури.

Ураганите се характеризират с максимално постоянни ветрове - най-високата средна скорост на вятъра за една минута в определен момент от време достига120 км/ч или повече. Ако тропическият циклон има постоянни ветрове със скорост между 63 км/ч и 120 км/ч, той се нарича тропическа буря. Ако постоянните ветрове са по-бавни от 63 км/ч, той се нарича тропическа депресия.

Ураганите обикновено се появяват по време на сезона им в Атлантическия басейн, който настъпва всяка година от 1 юни до 30 ноември.

Скалата за ураганни ветрове на Сафир-Симпсън оценява ураганите от 1 до 5.

Ураганите от категория 1 са със скорост от 119 до 153 км/час и могат да повредят дори здрави къщи. Категория 1 е най-слабият ураган, а оттам нататък бурите се засилват по скалата.

Ако ураганът е от категория 3 или по-висока, той се счита за силен. Ураганите от категория 3 започват при постоянен вятър от 180 км/ч.

Ураган от категория 5 разрушава къщи, прекъсва електрозахранването на обширни райони и изолира селища поради съборени дървета и паднали стълбове. Той може да причини и критични щети на инфраструктурата като пътища, мостове и язовири. Ураганът от категория 5 може да направи големи райони необитаеми за седмици или по-дълго време.

Щетите, нанесени от ураган, зависят от неговата сила и мястото, където той достига сушата. Дори сравнително слаб ураган може да причини големи щети и много жертви, ако засегне уязвими селища или повреди ключови елементи от инфраструктурата. Ураган със средна сила, като урагана „Джийн“ във Флорида през 2004 г., може да причини опустошителни щети на домовете, инфраструктурата и електрическата мрежа. Смъртните случаи често се дължат и на наводнения, злополуки, наранявания и други катаклизми, причинени от бурята.

Ураганът „Галвестън“ в Тексас през 1900 г. е най-смъртоносното природно бедствие в историята на САЩ, според NOAA. Бурята тогава убива най-малко 8000 души, разрушава хиляди сгради и оставя щети за стотици милиони долари по днешните стандарти. Сред другите изключително смъртоносни урагани в близката история са ураганът „Мария“, който през 2017 г. уби повече от 3000 души, и ураганът „Катрина“, който през 2005 г. погуби над 1300 души.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини