Отидете към основна версия

5 115 30

Младо момиче сподели какво се е случило с тялото ѝ, след като е яла по 1 скилидка чесън на ден за цял месец

  • тяло-
  • кожа-
  • чесън-
  • ползи

Според нея състоянието на кожата ѝ се е подобрило - тенът ѝ е станал по-бистър

Снимкa: Shutterstock

Чесънът е известен на мнозина като здравословен продукт, който според някои твърдения може да понижи холестерола и кръвното налягане.

Едно момиче от САЩ на има Лу Мъдж реши да опита да яде по една скилидка суров чесън всеки ден.

„Ядях суровото си песто от чесън (или паста от чесън и босилек, каквото искате) почти всеки ден в продължение на месец и забелязах някои невероятни промени с тялото ми“, съобщава тя.

Според нея състоянието на кожата ѝ се е подобрило - тенът ѝ е станал по-бистър.

Лу Мъдж добави, че се е борила с хормонално акне почти през целия си възрастен живот, така че е много доволна от ефекта на „стъклената кожа“.

Според експерти чесънът има антимикробни и антибактериални свойства, които могат да подобрят здравето на кожата, като се борят с микроорганизмите, причиняващи акне по лицето.

Въпреки че списанието Dermatol Reports посочва, че все още няма достатъчно значими изследвания, потвърждаващи благоприятното въздействие на чесъна върху кожата момичето подчертава, че самата тя не е готова да потвърди, че чесънът е повлиял на състоянието на кожата ѝ, тъй като много се е променило в живота ѝ за един месец.

Тя попита регистрирания специалист по спортно хранене Роксан Ехсани за нейното мнение.

„Чесънът може да намали възпалението, което може да играе роля за подобряване на здравето на кожата, намаляване на риска от развитие на акне или други кожни заболявания“, каза Ехсани.

Лу Мъдж добави също, че е следвала FODMAP диета от години, която е с ниско съдържание на въглехидрати, които се абсорбират слабо в тънките черва и са склонни към хидрофилия и ферментация в дебелото черво, според проучване, проведено в гастроентерологичния отдел на Box Hill Hospital във Виктория, за ограничаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS).

Поради това, каза тя, дори не е докоснала чесън, защото това е една от тези храни, но след като го върна в диетата си.

„Забелязах известно раздразнение на храносмилателната система през първата седмица на ядене на суров чесън, но до края на месеца сякаш изчезна.

Може би храносмилателната ми система е по-адаптивна, отколкото си мислех“, споделя момичето за експеримента, който си е направила.

Диетологът отбеляза, че суровият чесън наистина може да причини стомашно разстройство, което ще бъде придружено от симптоми като подуване на корема, киселини и газове при някои хора.

Въпреки това според експерти чесънът съдържа пребиотични фибри, които могат да подобрят здравето на червата чрез хранене на полезни бактерии в храносмилателната система, но само при хора без IBS – Синдром на раздразненото черво.

Освен това, след месец ядене на чесън, Лу Мъдж забеляза, че има лош дъх.

„Няма да имам нищо против, но това е миризмата, която остава дори след добро четкане до следващата сутрин. Сигурна съм, че ако кучето ми можеше да говори, щеше да се оплаче“, признава тя.

Според диетолози това е така, защото чесънът съдържа серни съединения, които при разлагане причиняват лош дъх.

„Може да подпомогне имунната ви система, като намали възпалението и увеличи броя на белите кръвни клетки. Твърди се също, че има антивирусни свойства, като ви помага, когато се чувствате зле. Може също да помогне за поддържане и понижаване на кръвното налягане и кръвната захар.“

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини