Отидете към основна версия

648 3

В Китай откриха най-малкото яйце на динозавър (СНИМКА)

  • динозаври-
  • яйца-
  • фосили-
  • китай

Сравнително добре запазените, неправилно подредени яйчни фосили са открити в гнездо под строителна площадка

Илюстративна снимка: Shutterstock

Китайски изследователи са открили нов вид вкаменелости от яйца на динозавър в източната китайска провинция Цзянси, като едното от тях е с дължина само 29 мм - най-малкото, намирано някога в света, съобщи Синхуа, предава БТА.

След тригодишно проучване екипът, съставен от изследователи от Института за геоложки проучвания и изследвания в Цзянси, Китайския университет по геонауки (Ухан) и Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология на Китайската академия на науките, потвърди, че шестте яйчни фосила, датиращи от периода на късната креда, преди повече от 80 милиона години, са яйца на динозавър.

Най-цялостното яйце е с дължина само 29 мм, което поставя нов рекорд за най-малка вкаменелост от яйце на динозавър, каза Лоу. Известната досега най-малка вкаменелост е намерена в китайската провинция Чжъцзян и е дълго приблизително 45,5 мм.

Последното откритие разширява разнообразието от яйца на динозавър от късната креда и предлага ценни сведения за еволюцията на тероподите през този период, обобщава Лоу. То е публикувано онлайн в списание Historical Biology.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини