Изборът на правилното олио за готвене значително влияе върху вкуса на ястието и вашето здраве. Важно е да се има предвид устойчивостта на този основен кулинарен продукт на високи температури и качеството на мазнините, които съдържа. В тази статия ще разгледаме различни опции за олио за готвене и ще разберем по какви показатели слънчогледовото олио се нарежда по-ниско от своите конкуренти.
Един от основните показатели за олио за пържене — това е така наречената точка на дим. Този индикатор обяснява кога мазнината започва да пуши. Продукт, който гори при по-високи градуси, се счита за по-безопасен. В крайна сметка, когато се прегрява, мазнината отделя токсични вещества и канцерогени, което прави храната безвкусна, вредна и понякога дори опасна за хората.
Точка на дим — Отправна точка в избора на мазнина
Най-добри варианти за пържене: Зехтин (рафиниран): точка на дим — около 210–230 градуса по Целзий. Съдържа здравословни мононенаситени мазнини, които имат благоприятен ефект върху здравето на кръвоносните съдове и сърцето. Кокосово масло: има висока устойчивост на топлина и точка на дим от приблизително 180 градуса. Освен това съдържа лауринова киселина, която е полезна за поддържане на имунната система. Маслото от авокадо е едно от най-устойчивите на топлина масла с точка на дим около 270 градуса. Освен това е богат на мастни киселини. Избистреното масло (гхи), популярно в Азия, има точка на дим от 190 градуса. Голям плюс: можете да го направите сами у дома от обикновено парче масло.Защо трябва да се откажете от слънчогледовото олио?
Въпреки че слънчогледовото олио е много популярно у нас и по света, то не е най-подходящият вариант за пържене поради няколко причини:Доста ниска точка на дим. Нерафинираното слънчогледово масло изгаря вече при 107 градуса, което е доста опасно. Рафинираният аналог е малко по-стабилен: той започва да пуши при температура от 227 градуса. Заслужава да се отбележи, че при пържене на високи температури той отделя токсични вещества. Ето защо е толкова важно слънчогледовото масло да не достигне точката си на димене.
Съвети: как да изберем олио за готвене
Това, което написахме по-горе, не означава, че трябва незабавно да се откажете от слънчогледовото масло. Напълно безопасно е, твърдят диетолози и лекари, стига да се използва правилно. На първо място, не използвайте прекалено много мазнина в ястията си редовно. Не забравяйте, че това изобщо не е от полза за тялото. Ето още няколко полезни съвета:
По-добре е да купувате масла с доста висока точка на дим: рафинирано маслиново масло, кокосово масло или масло от авокадо — те са безопасни опции за пържене или скара. Следете качеството. Купувайте продукти от доверени производители, с добро качество (вижте оценките за качество, следете новини и ревюта), за предпочитане органични и студено пресовани (за нерафинирани). Не забравяйте, че е по-добре да съхранявате маслото в тъмен съд, тъй като слънчевата светлина ускорява окисляването. Много важно: не пържете в едно и също олио по няколко пъти, дори да е останало малко и да ви е жал да го изхвърлите. Многократната употреба увеличава количеството вредни вещества, които се появяват при нагряване.