Необходими продукти:
За печения чесън: 4 глави чесън; 4 стръка мащерка; 40 мл зехтин; сол и черен пипер на вкус. За супата: 1,2 л пилешки бульон; 120 мл животинска сметана; 40 мл зехтин; 70 г пармезан; 6 скилидки чесън; 4 глави лук шалот; 2 картофа; 1 щипка индийско орехче; сол и черен пипер на вкус.Начин на приготвяне:
Главите чесън се слагат в тава, поливат се със зехтина, овкусяват се с листенца мащерка, сол и черен пипер на вкус. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Чесънът се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това скилидките се изстискват.
Лукът се реже на полумесеци, суровите скилидки чесън на четири и се запържват в зехтина, докато омекнат.
Налива се бульонът, слагат се обелени и нарязани на кубчета картофи и печеният чесън. Готви се, докато картофите омекнат.
Супата се пасира, овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче, налива се и сметаната.
Сиренето се настъргва и от него в сгорещен сух тиган се прави чипс.
Супата се поднася с чипса от сирене и по желание – с разбита животинска сметана, пише bonapeti.bg.