Необходими продукти:
пуйка - 1 бр. около 3 кг; сланина - 250 г; черен пипер; масло - 1 - 2 с.л.; сол. За плънката: галета - 100 г; брашно - 1 с.л.; мая - 10 г прясна; прясно мляко - 100 мл; яйца - 2 бр.; лук - 1 глава дреболии - на пуйката; сметана - 2 - 3 с.л.; майорана - 1 с.л. суха; лимони - 1 бр.; магданоз; черен пипер; сол.Начин на приготвяне:
Разтворете маята в леко затопленото мляко. Добавете брашното и разбитите яйца и оставете за няколко минути на топло.
Докато маята втасва, загрейте маслото и запържете ситно нарязания лук. Когато лукът омекне добавете галетата и запържете още няколко минути.
Свалете сместа от котлона и я изсипете при брашнено-яйчената смес. Добавете ситно нарязаните предварително сварени пуешки дреболии. Сложете ситно нарязан магданоз, малко ситно настъргана лимонова кора, черен пипер и сметаната и разбъркайте добре.
Пуйката се измива, подсушава отвън и отвътре и се натрива със сол. Напълва се с приготвената плънка, зашива се и се слага в дълбока тава с гърдите нагоре. Сланината се нарязва на тънки филии и с нея се покриват пуешките гърди.
Парчетата сланина и фолиото се отстраняват от пуйката и тя се оставя още 15-20 минути във фурната, за да се получи хрупкава коричка, пише gotvach.bg.