Необходими продукти:
Зеле – 1 кг, нарязано на тънки ленти. Захар – 1 супена лъжица. Винен оцет – 50 мл. Масло или растителна мазнина – 2 супени лъжици. Лук – 1 глава, нарязана на ситно. Бекон – 100 г, нарязан на малки кубчета. Телешки бульон – 250 мл. Кимион – 1 чаена лъжичка, смлян. Бахар – 2 зрънца. Хвойна – 2 зрънца. Сол и черен пипер Масло – 1 супена лъжица за завършек.Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте захарта, докато се карамелизира до златист цвят. Прибавете винения оцет и разбъркайте енергично, за да се получи ароматна база. Добавете ситно нарязания лук и мазнината (масло или олио), след което оставете лука да омекне за няколко минути.
Към карамелизирания лук добавете нарязания бекон. Запържете го, докато стане златист и ароматен. Това ще придаде дълбок и опушен вкус на ястието.
Добавете зелето, телешкия бульон, кимиона, бахара и хвойната към тенджерата. Разбъркайте добре, за да се разпределят подправките равномерно. Покрийте с капак и оставете зелето да се готви на слаб огън за около 30-40 минути. За по-наситен вкус, махнете капака през последните 10 минути от готвенето, за да се изпари излишната течност, пише actualno.com.
Когато зелето е готово, овкусете със сол и черен пипер на вкус. Добавете 1 супена лъжица масло за завършващ кадифен ефект и разбъркайте.