Отидете към основна версия

896 8

Рецепта на деня: Пълнени калмари с кайма и гъби

  • калмари-
  • кайма-
  • гъби-
  • пълнени-
  • каталунска кухня-
  • какво да сготвя

Ястие от каталунската кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

2 калмара, около 650 г общо 1 малка глава жълт лук, нарязана на ситно 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно 1 скилидка чесън, пресована 2-3 гъби печурки, нарязани на кубчета 100 г свинска кайма 30 г бекон, нарязан на ситно 2 чаени лъжици рибен сос ⅛ чаена лъжица смлян бял пипер 2-3 супени лъжици зехтин 120 мл сухо бяло вино 1 лимон 1 супена лъжица масло сол на вкус

Начин на приготвяне:

Подготовка на калмарите

Калмарите се почистват от вътрешностите като главата с пипалата се издърпват. Отстранява се прозрачния хрущял по дължината на цялото му тяло. От главата се изрязват пипалата и се запазват. Тубите и пипалата се измиват хубаво под студена течаща вода и се отцеждат, пише kulinarno-joana.com.

Подготовка на плънката и пълнене на калмарите

За плънката в купа се смесват двата вида лук, чесънът, гъбите, каймата, беконът, рибеният сос, белият пипер и 1 супена лъжица от зехтина. Омесват се хубаво и с тази смес се напълват калмарите. Отворите им се затварят с клечки за зъби.

Сготвяне на калмарите и приготвяне на соса

В достатъчно широк тиган, че да побере и двата калмара свободно се загряват 1-2 супени лъжици зехтин на умерен котлон. Калмарите се слагат в тигана и се запържват по 5-6 минути от двете страни. Повърхността им се набожда с дървено шишче на няколко места, за да се освободи насъбралата се течност отвътре. Внимавай, може да пръска! Готвят се още 10-12 минути, като се обръщат периодично от всички страни. В последните 3 минути от готвенето, в тигана се добавят пипалата. Обръщат се 1-2 пъти, за да се запържат равномерно.

Готовите калмари се изваждат от тигана и се поставят в затоплена чиния. Изчаква се поне 5-6 минути преди да се разрежат. През това време в тигана се приготвя соса като в него се добавят виното и сока и кората от половин лимон. Дъното на тигана се остъргва с дървена лъжица, за да се оберат всички залепнали части (те дават много вкус на соса). Течността се вари около 5 минути или докато се редуцира наполовина. Тиганът се отстранява от котлона и в соса се добавя маслото. Разбърква се докато се разтопи. Посолява се със сол на вкус.

Сервиране

Калмарите се нарязват на порции и се сервират със соса и другата половина от лимона. Достатъчна гарнитура тук е салата от зеленолистни.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини