Необходими продукти:
- 2 калмара, около 650 г общо
- 1 малка глава жълт лук, нарязана на ситно
- 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, пресована
- 2-3 гъби печурки, нарязани на кубчета
- 100 г свинска кайма
- 30 г бекон, нарязан на ситно
- 2 чаени лъжици рибен сос
- ⅛ чаена лъжица смлян бял пипер
- 2-3 супени лъжици зехтин
- 120 мл сухо бяло вино
- 1 лимон
- 1 супена лъжица масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Подготовка на калмарите
Калмарите се почистват от вътрешностите като главата с пипалата се издърпват. Отстранява се прозрачния хрущял по дължината на цялото му тяло. От главата се изрязват пипалата и се запазват. Тубите и пипалата се измиват хубаво под студена течаща вода и се отцеждат, пише kulinarno-joana.com.
Подготовка на плънката и пълнене на калмарите
За плънката в купа се смесват двата вида лук, чесънът, гъбите, каймата, беконът, рибеният сос, белият пипер и 1 супена лъжица от зехтина. Омесват се хубаво и с тази смес се напълват калмарите. Отворите им се затварят с клечки за зъби.
Сготвяне на калмарите и приготвяне на соса
В достатъчно широк тиган, че да побере и двата калмара свободно се загряват 1-2 супени лъжици зехтин на умерен котлон. Калмарите се слагат в тигана и се запържват по 5-6 минути от двете страни. Повърхността им се набожда с дървено шишче на няколко места, за да се освободи насъбралата се течност отвътре. Внимавай, може да пръска! Готвят се още 10-12 минути, като се обръщат периодично от всички страни. В последните 3 минути от готвенето, в тигана се добавят пипалата. Обръщат се 1-2 пъти, за да се запържат равномерно.
Готовите калмари се изваждат от тигана и се поставят в затоплена чиния. Изчаква се поне 5-6 минути преди да се разрежат. През това време в тигана се приготвя соса като в него се добавят виното и сока и кората от половин лимон. Дъното на тигана се остъргва с дървена лъжица, за да се оберат всички залепнали части (те дават много вкус на соса). Течността се вари около 5 минути или докато се редуцира наполовина. Тиганът се отстранява от котлона и в соса се добавя маслото. Разбърква се докато се разтопи. Посолява се със сол на вкус.
Сервиране
Калмарите се нарязват на порции и се сервират със соса и другата половина от лимона. Достатъчна гарнитура тук е салата от зеленолистни.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гретиния
10:09 30.11.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Факт
10:18 30.11.2024
4 Пич
10:24 30.11.2024
5 Артилерист
10:57 30.11.2024
6 дядо поп
11:07 30.11.2024
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Все тая
11:21 30.11.2024