Не е тайна, че сиренето е популярна закуска, но знаете ли, че то може да се похвали с изненадващи ползи? Експертите обръщат внимание на един конкретен вид сирене, като твърдят, че той е популярен сред жителите на европейската „синя зона“.
Япония, Гърция, Калифорния, Италия, Сингапур и Коста Рика са сред официално признатите „сини зони“, за чиито жители се твърди, че вероятността да доживеят до 100 години е 10 пъти по-голяма, отколкото за жителите на САЩ. Въпросът често е предмет на интензивни дебати.
Фокусирайки се върху малка група от села на италианския остров Сардиния, изследователите обясниха, че жителите спазват „много традиционен“, здравословен режим, който включва сирене, произведено от овце, хранени с трева.
„Класическата диета на Сардиния се състои от пълнозърнест хляб, боб, градински зеленчуци, плодове, а в някои части на острова и от мастиково масло“, се казва в сайта на Синята зона.
„Сардинците традиционно консумират и сирене пекорино, произведено от овце, хранени с трева, чието сирене е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Месото е запазено предимно за неделите и специални случаи“.
Често наричани „здравословни мазнини“, омега-3 киселините се съдържат не само в пекориното, но и в рибата, ядките и различни други продукти.
Учените редовно изтъкват техния потенциал да укрепват здравето на сърцето, като вероятно намаляват и риска от сърдечносъдови заболявания. Само в Обединеното кралство инфарктите - резултат от сърдечносъдови заболявания - са причина за около 68 000 смъртни случая годишно.
Експерти от Медицинския център на Университета в Рочестър обясняват:
„Омега-3 са полезна и важна форма на мазнини. Тялото ви се нуждае от тях, но не може да ги произвежда. Тялото ви се нуждае от 2 форми на омега мастни киселини. Това са омега-3 и омега-6. Омега-3 е най-важната. Експертите смятат, че омега-3 помагат за предотвратяване на коронарната болест на сърцето (КБС) при здрави хора. Омега-3 също могат да забавят развитието на болестта при тези, които вече я имат“.
Освен това в проучване от 2009 г. се изследва и въздействието на 10 диети, съдържащи по 200 г пекорино седмично. Резултатите показват, че повишената консумация има едновременно значително и „благоприятно“ противовъзпалително въздействие върху организма.
Въпреки това, поради високото съдържание на мазнини, все още е от решаващо значение да се консумира пекорино в умерени количества. Експертите от Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания предупреждават:
„Сиренето може да бъде част от здравословен и балансиран хранителен режим, но е добре да следите колко го ядете и колко често, тъй като то може да съдържа много наситени мазнини и сол. Повечето сирена, включително бри, стилтън, чедър, ланкашир и двойно глостърско сирене, съдържат между 20 г и 40 г мазнини на 100 г. Храните, които съдържат повече от 17,5 г мазнини на 100 г, се считат за храни с високо съдържание на мазнини. Храните, които съдържат 5 г или повече наситени мазнини, се считат за храни с високо съдържание на наситени мазнини“.
„Някои сирена също могат да бъдат с високо съдържание на сол. Повече от 1,5 г сол на 100 г се счита за високо съдържание. Консумацията на твърде много сол може да допринесе за високо кръвно налягане. Опитайте се да избирате твърди сирена с намалено съдържание на мазнини, които обикновено съдържат между 16 г и 22 г мазнини на 100 г.“, добавиха експертите, цитирани от БГНЕС.