Храните, които ни карат да се чувстваме добре по време на стрес, често не са най-здравословният избор. Но в сладък обрат на събитията, учените откриха, че комбинирането на храна с високо съдържание на мазнини с определен вид какао може да противодейства на някои от неблагоприятните последици за здравето.
Епизодите на висок стрес, дори краткотрайни, са известни с това, че временно увреждат функцията на артериите в тялото. Консумацията на мазни храни може да засили този ефект, натоварвайки сърдечно-съдовата система и забавяйки възстановяването. Но има добра новина – вкусната топла напитка може да бъде не само сладка, но и полезна за сърцето.
Горещият шоколад - средство в борбата със стреса
В рандомизирано, двойно-сляпо изследване, проведено от Университета в Бирмингам, учените установяват, че какаото, богато на антиоксиданти, може да смекчи негативния ефект на мазните храни и стреса върху сърдечно-съдовата система.В изследването участвали 23 здрави възрастни на възраст между младежка и средна възраст. Те консумирали високомаслено меню, включващо два кроасана с масло и чедър, както и чаша пълномаслено мляко. Половината от тях изпили горещ шоколад с високо съдържание на флаваноли – антиоксиданти, намиращи се в растителни храни като плодове, чай, ябълки и ядки. Другата половина изпили напитка с ниско съдържание на флаваноли.
След храненето участниците преминали през стрес тест – задача с ментална аритметика. При втора сесия участниците разменили напитките – тези, които първоначално пили високофлаванолова напитка, сега консумирали такава с ниско съдържание на антиоксиданти, и обратно.
Интересни резултати Изследването показало, че консумацията на какао с високо съдържание на флаваноли може да помогне за по-бързо възстановяване на артериалната функция след мазно хранене и стрес. Участниците, които пили напитката с високо съдържание на антиоксиданти, имали по-добра реакция на артериите си към промени в кръвния поток в сравнение с тези, които пили напитка с ниско съдържание на флаваноли.Артериите, като брахиалната (която доставя кръв към тялото) и каротидната (която снабдява мозъка), показали подобрение при участниците, консумирали високофлаванолово какао. За сравнение, при тези, които пили нискофлаванолова напитка, възстановяването било по-бавно, а рискът от бъдещи сърдечно-съдови събития се увеличил с 9–13%.
Как да приложим тези резултати в живота си?
Какаото с високо съдържание на флаваноли може да се използва като ефективна стратегия за намаляване на въздействието на стреса и нездравословното хранене върху сърдечно-съдовата система. Дозата флаваноли, използвана в изследването, еквивалентства на две чаши зелен чай, 5.5 супени лъжици непреработено какао или 300 грама плодове като горски плодове.
„Това проучване показва, че консумацията на храни или напитки, богати на флаваноли, може да намали някои от негативните ефекти на по-лошите хранителни избори върху сърдечно-съдовата система,“ споделя д-р Катарина Рендеиро, специалист по хранителна наука.
В периоди на стрес, когато често посягаме към „утешителни“ храни, можем да направим малки, но значими промени, които да подобрят здравето ни. Включването на напитка или десерт с високо съдържание на флаваноли към ежедневието не само може да намали вредите от мазните храни, но и да направи храненето по-здравословно и балансирано.
Това откритие предлага нова перспектива за справяне със стреса и опазване на сърдечното здраве – със сладък вкус и доказани ползи.
Важно: Към горещото какао или горещия шоколад трябва да подхождаме предпазливо и да не прибавяме огромни количества захар. Колкото по-чисто го пием, толкова по-добър ефект ще има то за организма.