Отидете към основна версия

5 860 6

Рецепта на деня: Кюфтенца с лапад и сирене

  • кюфтенца-
  • лапад-
  • сирене-
  • постно-
  • какво да сготвя

Вкусно пролетно ястие

Рецепта на деня: Кюфтенца с лапад и сирене
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

300 г лапад (или спанак, коприва, листа от цвекло); 100 г булгур (фино смлян); 200 мл вряла вода; 2 яйца; 100 г краве сирене (натрошено); 1 малка глава лук (настъргана); 2 скилидки чесън (пресовани); 1 ч.л. бакпулвер; 3–4 с.л. галета или натрошени сухари; 1 ч.л. чубрица или джоджен; 1/2 ч.л. черен пипер; Сол на вкус; Олио или зехтин за готвене.

Начин на приготвяне:

Приготвяне на булгура:

Изсипете булгура в купа и го залейте с горещата вода. Покрийте и оставете да набъбне за 10–15 минути. Отцедете, ако е останала вода, и оставете да изстине.

Подготовка на лапада (или заместващ зеленчук):

Измийте и нарежете лапада на ситно. Бланширайте за 1 минута във вряща подсолена вода. Отцедете добре и охладете.

Смесване на съставките:

В голяма купа смесете лапада, набъбналия булгур, яйцата, сиренето, лука, чесъна, подправките и галетата. Разбъркайте до плътна и лепкава смес. Ако е прекалено рехава – добавете още галета.

Оформяне и печене:

Оформете кюфтенца, подредете в тава с хартия и намажете с олио или зехтин. Печете на 200°C за 20–25 минути, като ги обърнете по средата.

Източник: facebook.com

Поднесете със сос от кисело мляко с чесън, хумус или салата от пресни зеленчуци.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини