Необходими продукти:
300 г лапад (или спанак, коприва, листа от цвекло); 100 г булгур (фино смлян); 200 мл вряла вода; 2 яйца; 100 г краве сирене (натрошено); 1 малка глава лук (настъргана); 2 скилидки чесън (пресовани); 1 ч.л. бакпулвер; 3–4 с.л. галета или натрошени сухари; 1 ч.л. чубрица или джоджен; 1/2 ч.л. черен пипер; Сол на вкус; Олио или зехтин за готвене.Начин на приготвяне:
Приготвяне на булгура:
Изсипете булгура в купа и го залейте с горещата вода. Покрийте и оставете да набъбне за 10–15 минути. Отцедете, ако е останала вода, и оставете да изстине.
Подготовка на лапада (или заместващ зеленчук):
Измийте и нарежете лапада на ситно. Бланширайте за 1 минута във вряща подсолена вода. Отцедете добре и охладете.
Смесване на съставките:
В голяма купа смесете лапада, набъбналия булгур, яйцата, сиренето, лука, чесъна, подправките и галетата. Разбъркайте до плътна и лепкава смес. Ако е прекалено рехава – добавете още галета.
Оформяне и печене:
Оформете кюфтенца, подредете в тава с хартия и намажете с олио или зехтин. Печете на 200°C за 20–25 минути, като ги обърнете по средата.
Източник: facebook.com
Поднесете със сос от кисело мляко с чесън, хумус или салата от пресни зеленчуци.