Необходими продукти за 2 пая:
вода или мляко – 180 г; прясна мая – 9 г (или суха мая 3 г); захар – 1 ч.л.; сол – 1/4 ч.л.; олио – 2 супени лъжици; брашно – 300 г; картофи – 200 гр; сирене, билки, сол, подправки – на вкус.Начин на приготвяне:
Добавете захарта и маята към топлата вода и оставете за 10 минути. Добавете сол, растително масло и пресятото брашно към маята. Замесете меко, еластично тесто, което не лепне по ръцете. Оставете тестото на топло място за 30-40 минути, като през това време ще увеличи обема си няколко пъти.
Сиренето или кашкавала настържете на едро ренде. Коригирайте плънката на вкус, като добавите сол, черен пипер и любимите си подправки. Количеството тесто и пълнеж трябва да бъдат еднакви.
Разделете тестото на 2 равни части. Всяка част разтегнете с ръце. Поставете половината от плънката в центъра.
Защипете краищата на тестото и отново разтеглете тестото с ръце, като разпределите равномерно плънката.
Не забравяйте да направите малка дупка в центъра на пая, за да може парата да излиза.
Печете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. Няколко минути преди края на готвенето намажете пая с парче масло, за да стане по-златиста коричката.
След изпичане отново намажете пая с масло и сервирайте веднага, пише flagman.bg.