Отидете към основна версия

4 256 4

Рецепта на деня: Осетински пай

  • пай-
  • осетия-
  • тесто-
  • картофи-
  • какво да сготвя

Традиционно ястие от руския регион Северна Осетия

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти за 2 пая:

вода или мляко – 180 г; прясна мая – 9 г (или суха мая 3 г); захар – 1 ч.л.; сол – 1/4 ч.л.; олио – 2 супени лъжици; брашно – 300 г; картофи – 200 гр; сирене, билки, сол, подправки – на вкус.

Начин на приготвяне:

Добавете захарта и маята към топлата вода и оставете за 10 минути. Добавете сол, растително масло и пресятото брашно към маята. Замесете меко, еластично тесто, което не лепне по ръцете. Оставете тестото на топло място за 30-40 минути, като през това време ще увеличи обема си няколко пъти.

Сиренето или кашкавала настържете на едро ренде. Коригирайте плънката на вкус, като добавите сол, черен пипер и любимите си подправки. Количеството тесто и пълнеж трябва да бъдат еднакви.

Разделете тестото на 2 равни части. Всяка част разтегнете с ръце. Поставете половината от плънката в центъра.

Защипете краищата на тестото и отново разтеглете тестото с ръце, като разпределите равномерно плънката.

Не забравяйте да направите малка дупка в центъра на пая, за да може парата да излиза.

Печете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. Няколко минути преди края на готвенето намажете пая с парче масло, за да стане по-златиста коричката.

След изпичане отново намажете пая с масло и сервирайте веднага, пише flagman.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини