Отидете към основна версия

2 839 12

Рецепта на деня: Муджадара - ливански пилаф с леща и ориз

  • муджадара-
  • пилаф-
  • леща-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Вкусно, питателно и лесно за приготвяне ястие, традиционно в Близкия изток

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

130 г леща; 300 г ориз „Басмати“ (или булгур); 3 малки глави лук; 3 с. л. зехтин; 1/2 ч. л. сол.

Начин на приготвяне:

В тенджера слагате лещата да се свари, а ориза накисвате за около 15 минути в топла вода, за да се отмие нишестето от него.

Когато лещата е готова, измивате ориза със студена вода и загрявате олиото в тенджера. Добавяте лещата и ориза и доливате с вода, колкото да покрие продуктите. Изчакайте да заври и намалете огъня.

Оставяте да се вари на слаб огън. (Добре е под тенджерата да сложите нещо като тиган или друг плосък съд, за да не загаря оризът.)

Нарежете лука на жулиени и в дълбок тиган загрейте олио (около 1/2 ч. ч.). Добавете лука. Пържете на слаб огън. Лукът е готов, когато започне да става златист. Не чакайте да стане кафяв, защото така, когато го извадите ще почернее, ще загуби сладостта си и по-скоро ще нагарча.

Сервирайте готовото ястие, докато е още топло и отгоре поръсете лука. По желание можете да поднесете с кисели краставички или салата, пише bonapeti.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини