Отидете към основна версия

3 361 24

Проф. Димитър Иванов: Какво предлага Нинова?

  • димитър иванов-
  • корнелия нинова

Лидерът на БСП прави опит да се включи изпреварващо в очертаващата се промяна в идеологията и политиката в глобален мащаб

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На своя форум в събота социалистическата партия произведе новина. В програмното си слово председателката Корнелия Нинова предложи за обществено обсъждане алтернатива за развитие на България, която поставя под въпрос не управленския модел на Бойко Борисов и на неговата партия ГЕРБ, а цялата система на обществено-политическо развитие през последните три десетилетия.

С тази смела заявка Нинова прави опит да се включи изпреварващо в очертаващата се промяна в идеологията и политиката в глобален мащаб: еднополюсният свят се разпада на няколко полюса, господстващата днес неолиберална идеология губи позиции в полза на консерватизма и социализма, трансатлантическият капитализъм – в полза на националните икономически интереси; абстрактните евро-атлантически ценности – в полза на националните и християнските ценности. Факт е, че БСП в лицето на Корнелия Нинова първа в средите на управляващи и опозиция схвана новата тенденция, която ясно беше трасирана след срещата на президентите на Русия и САЩ.

Без да твърдя, че всичко е ясно, мога да отбележа, че Нинова демонстрира прогностично мислене и адекватно поведение на качествено ново равнище в заблатения роден политически терен. Още повече, на фона на празнословието на останалите политически лидери.

Какво каза тя:

-БСП ще работи в условията на парламентарна демокрация, при политически плурализъм и партийно многообразие;

-ще изгражда, когато е на власт или в опозиция – гражданско общество;

-ще формира модерни политически отношения в условията на пазарна икономика, при наличието на силна държава;

-ще участва активно в преструктурирането на обществената тъкан, като ще подкрепя онези икономически, социални и политически фактори, които осигуряват национален просперитет и благоденствие на обществото;

-ще осъществява национално отговорна външна политика с ясни приоритети, като спре да обслужва компрометирани чужди цели.

Заявените амбиции не са нищо по-различно от промяната на системата на олигархичен капитализъм и обслужващата го политическа класа. Това е и опит за възраждане на философията на социалната държава, която предшестващите председатели на партията до Сергей Станишев бяха загърбили.

Остава обаче социалната тенденция да се изпълни със съдържание, да се облече в адекватна на обществените отношения форма, да се реализира в национално отговорна и социално ориентирана политика, да се възстанови социалистическият модел и да се обезпечи кадрово системният подход, който Корнелия Нинова предлага. И затова отговорността ще е нейна!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини