23 Юли, 2018 18:56 3 354 24

Проф. Димитър Иванов: Какво предлага Нинова?

  • димитър иванов-
  • корнелия нинова

Лидерът на БСП прави опит да се включи изпреварващо в очертаващата се промяна в идеологията и политиката в глобален мащаб

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На своя форум в събота социалистическата партия произведе новина. В програмното си слово председателката Корнелия Нинова предложи за обществено обсъждане алтернатива за развитие на България, която поставя под въпрос не управленския модел на Бойко Борисов и на неговата партия ГЕРБ, а цялата система на обществено-политическо развитие през последните три десетилетия.

С тази смела заявка Нинова прави опит да се включи изпреварващо в очертаващата се промяна в идеологията и политиката в глобален мащаб: еднополюсният свят се разпада на няколко полюса, господстващата днес неолиберална идеология губи позиции в полза на консерватизма и социализма, трансатлантическият капитализъм – в полза на националните икономически интереси; абстрактните евро-атлантически ценности – в полза на националните и християнските ценности. Факт е, че БСП в лицето на Корнелия Нинова първа в средите на управляващи и опозиция схвана новата тенденция, която ясно беше трасирана след срещата на президентите на Русия и САЩ.

Без да твърдя, че всичко е ясно, мога да отбележа, че Нинова демонстрира прогностично мислене и адекватно поведение на качествено ново равнище в заблатения роден политически терен. Още повече, на фона на празнословието на останалите политически лидери.

Какво каза тя:

-БСП ще работи в условията на парламентарна демокрация, при политически плурализъм и партийно многообразие;

-ще изгражда, когато е на власт или в опозиция – гражданско общество;

-ще формира модерни политически отношения в условията на пазарна икономика, при наличието на силна държава;

-ще участва активно в преструктурирането на обществената тъкан, като ще подкрепя онези икономически, социални и политически фактори, които осигуряват национален просперитет и благоденствие на обществото;

-ще осъществява национално отговорна външна политика с ясни приоритети, като спре да обслужва компрометирани чужди цели.

Заявените амбиции не са нищо по-различно от промяната на системата на олигархичен капитализъм и обслужващата го политическа класа. Това е и опит за възраждане на философията на социалната държава, която предшестващите председатели на партията до Сергей Станишев бяха загърбили.

Остава обаче социалната тенденция да се изпълни със съдържание, да се облече в адекватна на обществените отношения форма, да се реализира в национално отговорна и социално ориентирана политика, да се възстанови социалистическият модел и да се обезпечи кадрово системният подход, който Корнелия Нинова предлага. И затова отговорността ще е нейна!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Визия

    39 8 Отговор
    Всичко е ала-бала, някакви клишета, пожелания, кухи фрази и популизъм. Мафията е овладяла цялата държава напълно, незнам какво общо има Тръмп или Путин с това. Ние сме едно затънтено място, дори в ЕС не сме фактор, камо ли в глобален план ...

    Коментиран от #22

  • 2 Пенсионер

    36 19 Отговор
    Да се въстанови социалистическия модел....И този е ненормален като козичката Корделка. Не искаме празните магазини , еднаква беднотия ,заключените граници и липса на всякаква перспектива.

    Коментиран от #10

  • 3 Viena

    32 11 Отговор
    Този на снимката ли е професор???? ПпХахахахаха
  • 4 факт

    31 10 Отговор
    е с такива анализи ДС провали България
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ads

    14 3 Отговор
    Тъй тъй и един марамот го увива в станиол.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПЕЕВ

    27 11 Отговор
    ДАНО НИКОГА ВЕЧЕ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ.АМИН ДАЙ БОЖЕ.
  • 10 .....

    16 16 Отговор

    До коментар #2 от "Пенсионер":

    Защо пишете в множествено число? Каквото и да е, от 1300 години такова унижаване, унищожаване, опростяване, изкривяване и още много о-та не е било. То от беднотия хора не останаха, той за магазини, витрини, переспективи ми говори!

    Коментиран от #17

  • 11 РОБИН ХУД

    17 6 Отговор
    Този ........... Боже опази ни !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.


    Ужассссссс
  • 12 БСП ДПС Евророма

    13 8 Отговор
    Комунде-синче-милиционер-комунде-синче-милиционер........
  • 13 Ъъъъ

    7 5 Отговор
    Тоя тълкува ли го или го превежда.
  • 14 B52

    18 6 Отговор
    Нищо не предлага. Това даже не е популизъм, а откровени лъжи и безочие. Тя и Станишев успяха да ме откажат от БСП, но не и от левите идеи.
  • 15 Георгиев

    13 8 Отговор
    Прилича ми на НационалСоциялизъм Ниновски тип. Още повече администрация и преразпределения.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Георгиев

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от ".....":

    Към 1962 година на колко години си бил/а? Ако тогава българите са можели да отида на запад ...

    Коментиран от #18

  • 18 .....

    11 11 Отговор

    До коментар #17 от "Георгиев":

    Не съм била родена тогава, но сега като е много хубаво защо бягат? Границите отдавна са отворени, а населението продължава да намалява ... и причината не е само Терминала.
  • 19 Uflaf

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...промяната на системата на олигархичен капитализъм и обслужващата го политическа класа..."
    В Народното събрание са представителите , а не обслужващите го . Най-видните такива и обвързани фамилии. Всички там лъжат и няма да си признаят ,че България може да се оправи единствено когато многото бедни премахнат малкото изключително богати крадци политици обвързани с мафията имаща си държава. За да успеят многото бедни в борбата си за оцеляване и оставане в България те трябва да се опрат на Средна класа и интелигенция ,но точно тук всички управляващи през тези 30 години хвърлиха най-големи усилия да унищожат. Под унищожение разбирайте и промяна на възгледи чрез подкупи и титли и другата крайност- унищожаване на семейни дребни начинания .За да останат те-управляващи богаташи и гласуващи им работещи бедняци и цигани.
  • 20 Де жа ву

    8 4 Отговор
    "Сетила се Мара да се побара".
    Нинова ако не на 100 то поне на 99% копира(разбирайте ПЛАГИАТСТВА) от точките в "Плана СИДЕРОВ" на лидера на АТАКА г-н Волен Сидеров. План, който националиста написа още преди няколко години. И много от точките му бяха отхвърлени в парламента именно от групата на БСП.
    Та....това на Нинова сега си е чиста доза демагогия, фалш и лицемерен популизъм..... )))
  • 21 123

    9 5 Отговор
    Какво друго и остава на Нинова освен да говори гръмко и да го играе "неопетнена" с нови възгледи. Ако не го направи е пътник от поста защото нито спечели изборите нито осигури хранилка на тези дето я подкрепиха. Сега ще го играе нова идеология
  • 22 Да да

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Визия":

    Важното е, че Курнелия го е хванала първа! Държи го здраво с две ръце това ново нещо :ддд
  • 23 Пипона

    3 0 Отговор
    Гестапото е основен близач на Тиквопитека
  • 24 чичо

    4 0 Отговор
    За съжаление социализма на Сталин,Брежнев и в крайна сметка на Тодор Живков няма нищо общо с това което е писал бащата на соца Карл Маркс.А Корнелия Нинова-че тя не знае какво е социализъм.