Отидете към основна версия

5 800 30

Защо ПЕС мълчи за България?

  • пес-
  • герб-
  • енп-
  • сергей станишев-
  • бойко борисов

Защото играе в един отбор с ЕНП и ГЕРБ!

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Велизар Енчев

Вече сме във втория месец на антиправителствените протести, но Партията на европейските социалисти (ПЕС) пази гробно мълчание за случващото се в България.

Втори месец Сергей Станишев не намира за необходимо оглавяваната от него ПЕС да излезе с декларация в подкрепа на българския протест, както вече направи за протестиращите в Беларус.

В Беларуската декларация на ПЕС от 19 август т. г. не само се подкрепят масовите протести, но остро се осъждат политическите репресии и действията на беларуската полиция, като дори се настоява за европейски санкции срещу Минск.

Някой може да възрази, че неуместно поставям знак на равенство между десетгодишното управление на Борисов и четвъртвековната власт на Лукашенко, а и България е член на ЕС и НАТО, докато Беларус е в съвършено друга геополитическа орбита.

Но аудио и видеоразкритията в последните месеци разбиха всички илюзии за боса на изпълнителната власт, чиято криминална биография отдавна е публична тайна. На този фон Лукашенко е светец в сравнение с обитаващия „Дондуков“ 1 СИК-аджия, за когото американски посланици в София използват определението „гангстер“.

Тези дни парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е част от управляващата коалиция в Германия, обяви своята "солидарност с проевропейските протести в България". Но и това не пробуди заспалата ПЕС?

Защо ПЕС мълчи? Защо председателят ѝ, който най-добре познава ситуацията, не реагира на българската криза – нито с лична оценка, нито с декларация на ПЕС?

Наскоро Станишев реагира, но в полза на ГЕРБ и на подкрепящата я в Брюксел Европейска народна партия (ЕНП). В разгара на протестите той призна, че България се намира в тежка криза, но призова политиците да бъдат …по-смирени. Така постави недопустим знак на равенство между режима на Борисов и парламентарната опозиция.

В анализа на Станишев четем и откровение, повече подхождащо на говорител на дясната ЕНП, а не на водач на левия интернационал: „В следващите години се очаква да се вижда все по-социален ГЕРБ…“

И за да не остане никакво съмнение, че Станишев воюва не с ГЕРБ, а с партията, направила го и евродепутат, и шеф на ПЕС, той изрича това потресаващо признание: „Тази трансформация на ГЕРБ би била рискова за БСП, защото в момента тя е избягала от основния си облик. Тъй като левицата търси нови ниши в патриотичния сектор, като противопоставяне на Истанбулската конвенция и евроскептицизма. БСП опита да копира и „хашлашкия тон на ГЕРБ…“

Станишев не само агитира за ГЕРБ, но оспорва дори правилните действия на БСП към Истанбулската конвенция, удобно забравяйки, че и Конституционният съд зачеркна конвенцията.

Той ѝ вменява вина и за нещо, което всъщност е постижение на БСП – да громи на висок тон антисоциалната политика на ГЕРБ, направила България най-бедната, най-болната и най-корумпираната държава в ЕС.

Но едно признание на Станишев е много повече от лобиране за Борисов, то е абсурден призив към левицата да вдигне бялото знаме и свали неудобната на ГЕРБ Корнелия Нинова: „С този председател БСП губи своята естествена интелигентност и започва да се държи силово като ГЕРБ…“

Тук няма дилема! Водачът на ПЕС зове БСП смирено да приеме библейската притча, като поднесе и двете си бузи на ГЕРБ.

Решението на Станишев сякаш е писано от самия Борисов: За да си върне интелигентността, БСП трябва да се раздели с Корнелия Нинова!

Всъщност не беше ли Станишев човекът, нарекъл Борисов „държавник“?

Ето отговорът на въпроса защо ПЕС мълчи за България.

Защото водената от българин ПЕС играе в един отбор с управляващата Европейския съюз ЕНП, която крепи режима на Борисов.

Има ли по-тъжна метаморфоза за един политик – от защитник на бедните и обезправените да еволюира в адвокат на мутрите?

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 63 гласа.

Свързани новини