Last news in Fakti

2 Септември, 2020 10:00 5 799 30

Защо ПЕС мълчи за България?

  • пес-
  • герб-
  • енп-
  • сергей станишев-
  • бойко борисов

Защото играе в един отбор с ЕНП и ГЕРБ!

Защо ПЕС мълчи за България? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Велизар Енчев

Вече сме във втория месец на антиправителствените протести, но Партията на европейските социалисти (ПЕС) пази гробно мълчание за случващото се в България.

Втори месец Сергей Станишев не намира за необходимо оглавяваната от него ПЕС да излезе с декларация в подкрепа на българския протест, както вече направи за протестиращите в Беларус.

В Беларуската декларация на ПЕС от 19 август т. г. не само се подкрепят масовите протести, но остро се осъждат политическите репресии и действията на беларуската полиция, като дори се настоява за европейски санкции срещу Минск.

Някой може да възрази, че неуместно поставям знак на равенство между десетгодишното управление на Борисов и четвъртвековната власт на Лукашенко, а и България е член на ЕС и НАТО, докато Беларус е в съвършено друга геополитическа орбита.

Но аудио и видеоразкритията в последните месеци разбиха всички илюзии за боса на изпълнителната власт, чиято криминална биография отдавна е публична тайна. На този фон Лукашенко е светец в сравнение с обитаващия „Дондуков“ 1 СИК-аджия, за когото американски посланици в София използват определението „гангстер“.

Тези дни парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е част от управляващата коалиция в Германия, обяви своята "солидарност с проевропейските протести в България". Но и това не пробуди заспалата ПЕС?

Защо ПЕС мълчи? Защо председателят ѝ, който най-добре познава ситуацията, не реагира на българската криза – нито с лична оценка, нито с декларация на ПЕС?

Наскоро Станишев реагира, но в полза на ГЕРБ и на подкрепящата я в Брюксел Европейска народна партия (ЕНП). В разгара на протестите той призна, че България се намира в тежка криза, но призова политиците да бъдат …по-смирени. Така постави недопустим знак на равенство между режима на Борисов и парламентарната опозиция.

В анализа на Станишев четем и откровение, повече подхождащо на говорител на дясната ЕНП, а не на водач на левия интернационал: „В следващите години се очаква да се вижда все по-социален ГЕРБ…“

И за да не остане никакво съмнение, че Станишев воюва не с ГЕРБ, а с партията, направила го и евродепутат, и шеф на ПЕС, той изрича това потресаващо признание: „Тази трансформация на ГЕРБ би била рискова за БСП, защото в момента тя е избягала от основния си облик. Тъй като левицата търси нови ниши в патриотичния сектор, като противопоставяне на Истанбулската конвенция и евроскептицизма. БСП опита да копира и „хашлашкия тон на ГЕРБ…“

Станишев не само агитира за ГЕРБ, но оспорва дори правилните действия на БСП към Истанбулската конвенция, удобно забравяйки, че и Конституционният съд зачеркна конвенцията.

Той ѝ вменява вина и за нещо, което всъщност е постижение на БСП – да громи на висок тон антисоциалната политика на ГЕРБ, направила България най-бедната, най-болната и най-корумпираната държава в ЕС.

Но едно признание на Станишев е много повече от лобиране за Борисов, то е абсурден призив към левицата да вдигне бялото знаме и свали неудобната на ГЕРБ Корнелия Нинова: „С този председател БСП губи своята естествена интелигентност и започва да се държи силово като ГЕРБ…“

Тук няма дилема! Водачът на ПЕС зове БСП смирено да приеме библейската притча, като поднесе и двете си бузи на ГЕРБ.

Решението на Станишев сякаш е писано от самия Борисов: За да си върне интелигентността, БСП трябва да се раздели с Корнелия Нинова!

Всъщност не беше ли Станишев човекът, нарекъл Борисов „държавник“?

Ето отговорът на въпроса защо ПЕС мълчи за България.

Защото водената от българин ПЕС играе в един отбор с управляващата Европейския съюз ЕНП, която крепи режима на Борисов.

Има ли по-тъжна метаморфоза за един политик – от защитник на бедните и обезправените да еволюира в адвокат на мутрите?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    90 1 Отговор
    Пес-ът си е глътнал езика
  • 2 Все

    43 3 Отговор
    другари !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 любов бе любов

    74 2 Отговор
    Хамстерът и Тулупът си се аресаа , Тулупа го джитка с 200 , на Хамстера му хареса и му стана привичка .
  • 6 Грейс

    65 1 Отговор
    Станишко колко пъти поздравява ше Боко? Как сега да си плюе в сурата, не че те не го правят ката дневно? Този е такъв кариерист, че нямам думи! Ако този отнова стане председател на БСП няма да има повече такава партия, а поддържници йок.
  • 7 А добрютрю уа

    18 0 Отговор
    И сега какво ново ще ни кажете?
    Може би нещо за съществуването на аерозолния дезодорант ?
  • 8 затова

    62 1 Отговор
    Защото Станишев и неговата групичка си мечтаят за коалиция с ГЕРБ и чекмеджета пълни с пачки.
  • 9 а стига бе

    1 42 Отговор
    Къде в България има масови протести?

    Коментиран от #12, #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Таня

    43 2 Отговор
    Само така, Енчев! Корнелия ще победи! Иначе Герб превзема "Позитано", а бандитите Гергов Свински и Добрев Веца приватизират БСП.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Размисли и страсти

    2 38 Отговор
    Защото всички в Европа виждат, че това е опит за държавен преврат! Впрочем Радев направи едно добро дело за всички нас, при все, че още него осъзнава, само той успя да направи партията "майка" пета, шеста или Nта политика сила!

    Коментиран от #23

  • 14 а стига бе

    0 22 Отговор

    До коментар #12 от "Никъде !":

    Значи сега обиждате народа така ли?
    Вие да не сте еничар?
    Или , ако хората не ви харесват и не ви подкрепят, значи са роби?
    Трябва ли нормален човек да харесва това, което до момента показват тези блокади и тоя тъй наречен протест?
  • 15 Б 52

    31 0 Отговор
    Точно казано! Станишев защо не отговори на Енчев? Може ли да отговори на фактите за ПЕС-а на ГЕРБ?
  • 16 Перо

    41 1 Отговор
    Станишев и майка му, никога не са защитавали българските интереси! Фактите са много.

    Коментиран от #27

  • 17 Край

    9 0 Отговор
    Да те управлява еврочиновник или кандидат еврочиновник е по лошо от това да те управлява олигарх.
    Олигарха гледа на държавата и на народа си като свой - стриже и дои но и ги пази а кандидат еврочиновника винаги е готов да продаде интересите на народа си.
  • 18 Левски

    16 1 Отговор
    Борисов един обикновен американски агент, който отдавна иска да се махне от управлението на България за да харчи спокойно заграбените милиони Но тоталитарния американски режим не му позволява защото сега момент в който американските интереси са по-важни от всякога, а именно увеличение на разходите за отбрана като купуваме скъпи прескъпи американски оръжия и още по-важното трябва да ги използваме срещу Русия! тоест американците вършат тяхната мръсна работа с нашите ръце нашия Труд и нашите пари!
  • 19 Ех Че ми Е ГОТ

    0 18 Отговор
    Велизарчо ,великият разведчик на Комуняшка България . Той е по прост и от ББ и може да му носи чантичката.

    Коментиран от #24

  • 20 Гешев

    16 0 Отговор
    Станишев е от същото тесто както е и Борисов - безпардонен комсомолец. Нали той назначи Пеевски в ДАНС (каквото и да говорят)? Нали след тройната коалиция си купи жилище за 2000 евро на квадрат (не са му подарили, но парите не е изкарал от заплата). Нали той се отметна от думите, че няма да става евродепутат. Избирането му в ПЕС показва колко им пука на западнярите за България.
  • 21 Матей

    13 0 Отговор
    ПЕС мълчи,защото кой пес лае оня,дето го храни!?И от кого да чакаме лай,от Станишев,от Ева Майдел,с ум зайдел,някакви еврейчета,поврътливи,чевръсти.?Не,тия и през ум не им минава да защитят българския народ,сдушват се направо с ГЕРБ ,и се опълчват срещу К.Нинова.Тия мискини трябва да бъдат обявени за персона нон грата и да се скитат по света ,както най-много им харесва.
  • 22 стефан

    14 0 Отговор
    Какво е това ПЕС бре! Може ли човек израснал със сребърна лъжичка в устата да представлява болшинството от народа ?! В момента ПЕС се държи като пес , който защитава СТАТУКВОТО в Европа в т. ч. и в България .
  • 23 Ти наясно ли си

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Размисли и страсти":

    с понятието " държавен преврат"? При преврат властта СЕ ОВЛАДЯВА - тук исканията са за оставка и избори. Има ли разлика?

    Коментиран от #25

  • 24 По- прост

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ех Че ми Е ГОТ":

    от Борисов е само простата кърджалийска пу-ка, но дали тя е след него в тази класация , подлежи на уточняване.
  • 25 Размисли и страсти

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ти наясно ли си":

    А ти, наясно ли си? То това е целта на прецедента, да овладее власта!
  • 26 ivan

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "а стига бе":

    ами ти къде си бе ми6ок,пред компа на работа в тролове-Герб къде ви е вожда пак се скри в ми6а дупка
  • 27 Като майка си

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Майката на Станушко е върла македонистка. Бай Тошо я беше изилирал от достъп до държавни решения,но направи грешка да я търпи. Крушата Станушко е същият национален предател като майка си.
  • 28 безпартиен

    1 1 Отговор
    Без декомунизация и лустрация все така ще гледаме доволните им физиономии!Къде изчезна "комунизмът" дето бродеше!?Вече е победил и нищо не го интересува!Където и да погледне човек-все бивши комунисти и комсомолци не само у нас а и в ЕС!!!Всички символи на други идеологии са забранени,само тези със сърп,чук и петолъчка НЕ!Забранено е да се пипат,независимо,че жертвите дадени по време не комунистическото управление по света са многократно повече от тези на забранените!Значи едните жертви са по-ценни от другите???Двоен стандарт!Власт се взема с оръжие и се задържа с писалката!Тази писалка не са я изпускали никога,а сега я предадоха на деца и внуци!
  • 29 Защо сме толкова бедни?

    3 0 Отговор
    Ами защото сме толерантни към враговете си!Толерантни към роми,еврей,комунисти,бандити, убийците,крадците,изнасилвачите,Толерантни към всички които ни лъжат,мамят и естествено хвалят ,че сме за образец на толерантност и доброта ,ние сме добри роби и добри спонсори на богатите и крадливите тарикати...

    Коментиран от #30

  • 30 Съдията Дред

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Защо сме толкова бедни?":

    Бедни сме , щото търпим тия, които стават безумно богати на наш гръб.