Отидете към основна версия

6 587 35

Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

  • джо байдън-
  • укази

Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор Станимир Стоянов

Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази
• Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите
• СЗО заема мястото на „светата инквизиция” в глобализиращия се свят
• Парижкото споразумение гарантира икономическата доминация на високотехнологичните гиганти
• Задължителните маски са символ на идеологическата доминация на неолиберализма
• Истанбулската конвенция ще разшири юрисдикцията си в Космоса

Всички чуха, видяха или прочетоха, че Джо Байдън в първия си ден като президент на САЩ подписа 17 указа, с които сложи кръст на основните политики на предшественика си Доналд Тръмп.

По-малко осветен остана въпросът какво всъщност каза на света Джо Байдън с тях.

С първия си указ новият американски президент направи носенето на маски задължителни навсякъде, където се разпростира неговата юрисдикция, в т.ч. във всички федерални институции. Актът се приема като действие срещу пандемията, но неговото символно значение е много по-дълбоко и много по-широко. От една страна, то показва идеологическата доминация на демократите. От друга страна, унизява поддръжниците на Тръмп.

Добре известно е, че с пренебрежението си към маските те изразяваха подкрепата си за него. А сега със слагането им, буквално и символно им се затваря устата. Ако СЗО разпореди носенето им и занапред, ще трябва да ги приемаме като червените връзки на пионерите - щеш-нещеш, ако си републиканец с отвращение, но ще трябва да ги носиш! Ако не - значи си от тръмписката ерес…

Затова е логично, че в Топ 5 от Първия ден попада възстановяването на глобалния, надправителствен статут на Световната Здравна Организация. Така тя има потенциала да прерасне в „Света инквизиция” на глобалния свят. Нали никой не се заблуждава, че COVID нито е първата, нито ще бъде последната сериозна пандемия. СЗО много скоро ще може да свие на сърма всяко непослушно национално правителство.

Абсолютно закономерно е и незабавното решение за връщане към Парижкото споразумение. То гарантира стратегическата икономическа доминация на глобалните високотехнологични корпорации, изиграли решаваща роля за победата на кандидатите на демократите в битката за Белия дом и Сената. Класическите въглеродни бизнеси, подкрепяни от Тръмп, да се готвят за затваряне. Това окончателно затваря и дебата за бъдещето на въглищното електропроизводство.

Разбира се, Джо Байдън прекратява изграждането на Великата Американска Стена по границата с Мексико. И това действие трябва да бъде /про/четено над редовете. Избирателите на САЩ са брутално разделени. Истината, е че процентът на белите в страната намалява, докато този на афроамериканците и най-вече на латиносите нараства. Тръмп, разбирайки този процес, опита механично да прекъсне мигрантския поток от Мексико и Южна Америка. Демократите, от своя страна, превръщат мигрантите в демографски инструмент за бетониране на политическата си доминация.

В същия контекст трябва да се разбира указът, разширяващ понятието „равенство”. То вече включва всички възможни малцинства - от афроамериканците през хората с увреждания до представителите на LGBTQ-общностите. Тук е най-горещият картоф за българския политически елит.

Отречената от Конституционния съд Истанбулска конвенция, може би скоро ще придобие не само глобална, но и космическа юрисдикция. И тъй като нищо не се казва за правата на белите, спокойно мога да ги пратят „да ходят на Сатурн”.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 59 гласа.

Свързани новини