Отидете към основна версия

5 604 59

Радев също подменя реалността - бори корупцията, но чуждата, не тази в обкръжението си

  • радев-
  • подменя-
  • реалността-
  • бори-
  • корупция-
  • чужда-
  • обкръжение

И Пеевски отново е депутат, и кметовете на ГЕРБ го приемат, и Борисов няма нищо общо с това, смята дипломатът и енергиен експерт Илиян Василев 

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължаваме с удивителна упоритост да подменяме следствие и причина и енергията на обществото да отива вместо в съзидателно действие и промяна, в противопоставяне.
Защото първичният проблем не е ваксинацията, макар че и там има проблем, а в състоянието на здравната ни система, чиято имунна система е срината. Ако сме сред първите в света по смъртност от редица болести, като се започне от инсулти, рак, инфарктни, диабет и т.н. и то много преди пандемията, включително по обща смъртност като процент от населението, на кое място да сме по справяне с ковид? Като нямаме лекари и сестри, а те са лошо платени и средната възраст се изстрелва нагоре, колкото и легла да сложите все тази? Като възрастовата структура на население постоянно деградира заради високата емиграция на българи с детероден капацитет, а продължителността на живот е над 10 години по ниска от Италия, и смъртността постоянно увеличава разликата с раждаемостта, как да не бъдем най- уязвими? И всички решиха че ваксинацията ще е вълшебното хапче, и разговорът вече не е реформа-антиреформа, а ваксинирани срещу неваксинирани. И Борисов и Пеевски, си бият публично ваксини.

Това написа в социалната мрежа дипломатът и енергиен експерт Илиян Василев


Е и какво ще постигнете като удобно за всички виновници за разпада на здравната ни система приемете, че обществения проблем номер едно са колебаещите се да си сложат ваксина, и че те са причината за кризата днес? ОК, с натиск от типа "работа или ваксина", ще вдигнем нивата на ваксинираните и как ще подобрим здравната ни система? Тя ще продължи да се разпада и при следващия щам на същия вирус или друго изпитание ще продължи да генерира най-високите в света проценти на смъртност от други болести, които сега не съществуват. Причината е здравната система, следствие са първите места по КОВИД и прочие смъртност. Но никой не пише, че в момента хората умират като мухи от липсата на грижи за другите болести и за спешни случаи.
И тези, които причиниха всичко това и ни управляваха ще потриват ръце че сме се хванали за гушите, и ще обвиняват Кацаров, че забавил ваксинацията.
От същия род подменената реалност и истини е изказването на Герджиков, че гражданската активност не е непременно свързана с протестите. Стоиш в къщи пред телевизора с пуканки и така се активираш граждански, че управляващите се разтреперват. И това го казва ректор, професор, уж умна глава, а то поредния направил компромис със съвестта си, кеш енд кери политик. И този човек се е упътил към най-високия пост с подобни класики - работата е свобода, стоенето в къщи гражданска активност, покорството добродетел, ваксината е най-голямата, и утре отново "безсмъртните" ще забравят, че мерките за защита започват къщи.
И локдаунът ще стане неизбежен.
Радев също подменя реалността - бори с корупцията, но с чуждата, не с тази в обкръжението си. Бори се за изчистване на съдебната система и за реформа, където му е слабото място, но в представеният от Пеканов план има много технически мерки свързани с усвояване на едни европари за съдебната система, но не и обвързващ ангажимент за решение на болния проблем с прокуратурата. Каквито и електронни услуги да въведете ще си остане сталиновия тип прокуратура, като политически такъв. Защото без скок в капацитета да контролираме тези евросредства, вместо за развитие и възстановяване, те отново ще подкрепят и усилят корупцията и така за пореден път да се превърнат в проклятие, вместо в благословия.
Също така стои и проблемът с покровителството му на кадрите на ГЕРБ и ДПС в енергетиката и особено скандалните случаи с шефа на Булгаргаз - Павлов, който бърза да сключи нов договор с Газпром и нарочно не вземе по-евтиния азерски газ и шефа на Булгартрансгаз Малинов който не се разследва за грандкорупционна сделка Турски поток и за това че повече 13 години не реализира разширението на газохранилището в Чирен. И децата знаят, че това се прави именно за да се блокира вноса на втечнен природен газ /визират американски най-вече/, защото той има нужда от капацитети за съхранение, а като Чирен си остава с 550 милиона кубически метра и там господства Булгаргаз и няма за другите, блокираме и вноса на ВПГ.
И така енергията отива в свирката, Радев отново кърши ръце, че нямало алтернатива на зависимостта ни от Русия, след като това очевадно не е вярно. Предлагат ни илюзия за реформаторство, за същностни битки, а в действителност енергията отива за съхранение на Системата. И Пеевски отново е депутат и кметовете на ГЕРБ го приемат, и Борисов няма нищо общо с това.
Малко са истинските реформатори, особено доказаните в битки с лични лишения. Те са ми единствената надежда, както и упованието, че различията около ваксините няма да ни попречат да бъдем солидарни в усилията да реформираме Системата.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.

Свързани новини