Отидете към основна версия

13 995 78

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Господарите на Гешев - Пеевски, Борисов и Доган, вече са на колене. Следващият е Гешев

  • георги георгиев-
  • боец-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • акция-
  • оставка-
  • борисов

"Първата стъпка е направена - режимът “Борисов” падна. Отстраняването на Гешев е следващата стъпка. Убеден съм, че това ще се случи скоро", посочи той

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Нова година - без Каскет!” - това е надсловът на акцията, която гражданско сдружение “БОЕЦ” организира тази вечер.

Акцията ще се проведе от 18:00 часа пред Съдебната палата в София. Целта ѝ - незабавното отстраняване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

Коледно дърво, украсено с оставката на Гешев, което ще остане там и през следващите дни, за да може всеки гражданин да сложи под коледната елха на правосъдието своите пожелания към Гешев и прокуратурата - това е заявката на акцията на “БОЕЦ”.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с председателя на сдружението Георги Георгиев.

“Главната тема е отстраняването на главния прокурор. Последните събития около Плана за възстановяване и устойчивост и разследването на МВР по “Жоси-Гешевгейт” са само допълнителни доказателства, че това отстраняване трябва да се случи незабавно - доказателства за негодността както на самия Гешев, така и на статута на главния прокурор, неговата недосегаемост и нуждата от реформи в тази посока”, посочи Георгиев.

“Отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор е първата стъпка към съдебна реформа - и то не, защото “БОЕЦ” го твърдим, а защото е исторически доказано. Помним и думите на Борисов, че съдебната реформа ще стигне дотам, докъдето позволи главният прокурор. Тогава главен прокурор беше Сотир Цацаров, сега главен прокурор е Гешев, който беше посочен от Цацаров и от същото задкулисие, което стоеше и зад Цацаров - Пеевски, Борисов, Доган и т.н. На всички ни е ясно, че всички заявки за борба с корупцията, за справедливост, за съдебна реформа са обречени, докато Гешев е на своя пост. Ние нямаме фиксация конкретно върху неговата личност, но не бива да изключваме и личността от дебата. Този човек е олицетворение на задкулисието, на корупцията, на неработещата превзета съдебна система. Той носи своята отговорност персонално”, категоричен е председателят на “БОЕЦ”.

“Заявката на гражданите за оставката на Гешев не е спирала от години - “БОЕЦ” водим тази битка вече 8 години, както срещу Цацаров, така и срещу Гешев. Заявката на новото управляващо мнозинство, заявката на Съюза на съдиите, заявката на Брюксел, на нашите външни партньори - всичко това вече е ясно заявено публично”, допълни той.

На въпроса вижда ли готовност от страна на Гешев за оставка, Георгиев отговори: “Както назначението му, така и оставката му не са в ръцете на Гешев. Това са хора, поставени в толкова дълбока зависимост, че дори собствените им съдби, собствените им оставки, не зависят от тях. Дали ще си ходят зависи от тези, които са ги назначили - ако му кажат да подаде оставка, Гешев ще подаде оставка”, коментира Георги Георгиев.

“Затова нашият натиск е комплексен. Ние свързваме отстраняването на Гешев с отстраняването на мафията от властта. Първата стъпка е направена - Борисов вече не е на власт, режимът “Борисов” падна, никога повече Борисов и ГЕРБ няма да бъдат на власт. Отстраняването на Гешев е следващата стъпка. Пеевски също вече понесе санкциите по закона “Магнитски”, за което заслуга има и гражданското общество, включително “БОЕЦ”, свободните медии, свободните и независими магистрати в съдебната система, макар и да са малцина. Господарите на Гешев вече са на колене - Пеевски, Борисов, Доган. Виждаме, че тяхната власт е отслабена, разклатена. Следващият е Гешев”, посочи още той.

На въпроса дали разследването на “Жоси-Гешевгейт” има потенциала да свали главния прокурор, Георгиев отговори така: “Категорично, да. И разследването за “Жоси” има този потенциал, и разследването отново на кюлчетата и пачките, на къщата в Барселона, на “Яневагейт” и десетките други гейтове, които бяха прикрити персонално от Гешев, от Цацаров, от прокуратурата. Тук добавяме и разкритията на “БОЕЦ” за конфликта на интереси около жената до Гешев - Детелина Ханчева. Всичко това има капацитета да събори Гешев. Всеки един от тези случаи по отделно дават достатъчно основание Гешев да бъде отстранен”.

Според Георги Георгиев от “БОЕЦ” отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор ще се случи скоро. “Убеден съм, че това ще се случи скоро. “БОЕЦ” сме направили своята заявка, че няма да спрем тази борба дори за ден, докато това не се случи. Дори когато се случи, ще продължим. Много пъти сме казвали, че оставката на Гешев е само първата стъпка от съдебната реформа и всички останали промени, които са нужни - имаме ВСС, имаме Цацаров, имаме КПКОНПИ, имаме също и Кошлуков, и СЕМ, Специализирана прокуратура, Специализиран съд. Това е цяла група задачи, които стоят пред нас - не само пред политиците, но и пред гражданското общество”, каза той.

“Без нас нищо няма да се случи, мисля, че и новите управляващи вече го осъзнават. Гражданите сме основен фактор във всички тези събития”, завърши председателят на “БОЕЦ” Георги Георгиев.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 103 гласа.

Свързани новини