Last news in Fakti

20 Декември, 2021 21:00 14 400 59

Нещо се случва: началото на края на Иван Гешев?

  • иван гешев-
  • прокурор-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • съдебна система-
  • надежда йорданова-
  • кюлчета-
  • бойко борисов

Прокуратурата най-сетне видя пачките и златните кюлчета в спалнята на Бойко Борисов

Нещо се случва: началото на края на Иван Гешев? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Емилия Милчева:

През септември главният прокурор се изнесе от “Бояна”, после започна да се появява без традиционния каскет, а през декември прокуратурата най-сетне видя пачките с по 500 евро и златните кюлчета в спалнята на Бойко Борисов. Какво се случва с обвинител №1 Иван Гешев, чийто мандат изтича чак след 5 години - през декември 2026?

Началото на края

На пръв поглед нищо не може да му попречи да изкара мандата си докрай. Така безоблачно изглеждаха нещата миналото лято в началото на протестите, започнали след акцията на прокуратурата в президентството. Година и половина по-късно политическите реалности са други. Президентът Румен Радев, който тогава призова “да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии”, спечели втори 5-годишен мандат. Онези, които тогава бяха на площада, вече са в изпълнителната власт - и продължават да искат оставката на Гешев. А хората, които си избираха главните прокурори, гарантирайки си щит срещу разследвания и наказателен отряд срещу политически и бизнес конкуренти, са днес парламентарна опозиция.

Служебното правителство държа на фокус фигурата на главния прокурор. Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов предложи на ВСС да открие процедура за предсрочно освобождаване, основана на доклад на министъра на вътрешните работи за действия и бездействия на главния прокурор, с които е уронил престижа на съдебната власт. Както знаем, Бойко Рашков остана министър на вътрешните работи и в редовния кабинет, в който правосъден министър вече е излъчената от “Демократична България” Надежда Йорданова. Тя продължава с исканията за предсрочно освобождаване на Гешев - ще внесе във ВСС сигнал, свързан със случая “Жоси”, който, по думите ѝ, е потвърден. Според разследване на BIRD.bg през 2013 г. производителят на млечни продукти с марката “Жоси” поискал от прокурор Иван Гешев съдействие срещу съдружника си, а в замяна прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата. МВР проверява този, но и други сигнали срещу главния прокурор. Пред "Нова" Йорданова гарантира до три месеца законодателни промени, “които да създадат още условия за освобождаване на главния прокурор” и по-големи правомощия за антикорупционната комисия, която сега е “беззъба”.

Този път ехото кънти

Засилва се и европейският натиск над недосегаемия главен прокурор на България. Този път върховенството на правото е не просто част от поредния мониторингов доклад на EК по Механизма за сътрудничество и проверка, който не налага санкции и е новина за три дни. Този път изискването за отчетността и механизмите за контрол на главния прокурор, както и конкретни мерки за борба срещу корупцията са обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост - и с 6,6 милиарда евро. България ще трябва да се съобрази със забележките на Брюксел по Плана, ако иска документът да бъде одобрен, а парите - получени. В Брюксел въздухът вече е друг. По време на ерата “Меркел”, през която бяха осъществени и трите мандата на ГЕРБ и Борисов, критиките към българската прокуратура и ендемичната корупция някак глъхнеха. Политическото семейство на ЕНП пазеше своите. Но и Ангела Меркел, и Бойко Борисов вече са в историята - макар и на различни места. Да припомним и това: наложените от Вашингтон санкции по глобалния закон “Магнитски” и очакваният втори списък с имена са камъни в градината на прокуратурата. “А вие къде бяхте?” е въпросът, който се разчита в тези действия.

Никой не иска да играе с бити карти

В кръгова отбрана, без “чадър” от управляващи и в процес на разпадане на партньори-“бухалки” като КПКОНПИ - кому е изгодна тази прокуратура? Никой не иска да играе с бити карти. Статуквото навярно е прежалило Гешев и сега сигурно извършва пребазиране. По БНР Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ биха подкрепили реформа в прокуратурата. “Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо”. ДПС вече правят жестове на добра воля към новото управление - тяхната стратегия е да не бъдат в изолация от властта. А и така ще държат под око процесите.

И ето, че Софийската градска прокуратура поиска от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и златните кюлчета от снимките от спалня, ползвана от Бойко Борисов като премиер. Това се случва година и половина след появата на първите снимки, чиято автентичност потвърди по-късно и самият Борисов. Но държавното обвинение, което по-рано не видя данни за престъпление, сега върши онова, което беше длъжно да направи още когато лидерът на ГЕРБ беше премиер. Снимките, правени между 2017 и 2019 година, показват чекмедже със злато и с пачки от по 500 евро. Заради честата им употреба в корупция и пране на пари националните банки в еврозоната спряха да емитират банкноти с такъв номинал още през 2019, но те си останаха в обращение.

Пътят на тези пачки до премиерската спалня може да бъде проследен с обективна проверка - парите не миришат, но следите остават. Въпросът е как ще ги преценят прокурорите, оставени на своята съвест и на свободното си вътрешно убеждение...


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 147 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    145 33 Отговор
    Гешев е позор! Оставка и затвор!Фигурант.Мисли че може да служи и на новата власт.

    Коментиран от #7, #15, #24, #32, #50

  • 2 Да бе

    106 13 Отговор
    Темида прогледна ??? не вервам, искам ФАКТИ ....

    Коментиран от #39

  • 3 толупа БМБ

    18 98 Отговор
    Неее, гешо няма да ви остъпи толупи! Каскетува до края на мандата!
  • 4 Делю Хайдутин

    64 18 Отговор
    Гешев си изгубил каскета на бай Тошо.Който го намери моля да го занесе в Съдебната палата.
  • 5 ????

    84 13 Отговор
    Нищо не се случва, ще се пошуми ще се разиграва, че работят но и полека, лека ще оттече в канала. За съжаление 32 години гледам едни и същи постановки..
  • 6 Да бе

    52 20 Отговор
    Началото на края на Иван Гешев? Едва ли, държи фронта от началото на протестите срещу Борисов и срещу него. Скоро ще станат две години от тогава. Между другото гьонсурат не се превежда на никакви езици...

    Коментиран от #10

  • 7 Хааааа

    30 69 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Фигуранта си ти Кирчо язовирчо, асан умния измамник и Резидента лапате парите на Божков, Василев и Прокопоко.
  • 8 Гешев

    68 19 Отговор
    Да каже защо няма задържане под стража на на Борисов,Шиши,Доган,Костов,Прокопа ?

    Коментиран от #54

  • 9 отчето

    13 10 Отговор
    Аз съм готов. Правя и промоции на по видни личности.За да му излезе по евтино,хахаха.....
  • 10 И. Гешев

    12 8 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    напротив на английские е gonsurat

    Коментиран от #12

  • 11 Народен Про

    61 15 Отговор
    Задържане под стража.Иван Костов,Огнян Герджиков,Домусчиеви,Арабаджиеви,Баневи,Златанови,Василеви,Божков,Станишев,Маргини,Дарина,Мая,Софиянски,Маджо,Таки,Гигов,Ганчев,Галеви,Пеевски,Доган ,Местан,Пеевски,Бинев,Батков и Хамди Хамди

    Коментиран от #13, #26, #28, #29

  • 12 Мда

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "И. Гешев":

    Пак опитай от английски на български. Получава се гонсурат, не е гьонсурат...
  • 13 Да бе

    55 11 Отговор

    До коментар #11 от "Народен Про":

    А твоят вожд Борисов го няма в списъка.

    Коментиран от #19

  • 14 Иван 2

    27 8 Отговор
    Ще заметът следите и ще кажат че няма нищо!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дойчо Велев

    24 52 Отговор
    Да, прокурорът е време да разследва Радев, Киро,спецов,Асен и всичките пепета, ама сега защо ли се е снишил?! Има решение на КС за Киро, а какво стана със съветниците на пРезидента и т.н.Защо не пишете и за тях велета дойчовци😂😂😂😂
  • 17 Българин

    36 10 Отговор
    Ванка, чувстваш ли я,...нея примката. Щот ние я предусещаме, ама не на нашата гушка. Стегай дисагите за при бай Ставри, той е строг но справедлив. За закуска, 3 парченца кашкавал Josi.
  • 18 Защо не го свитнем

    32 11 Отговор
    Гешев няма да отстъпи, ясно е за всеки, но пък защо да не си решим проблема както правят руснаците и по точно КГБ в такива ситуации??? Нелеп инцидент, Случаен инфаркт, Самоубийство......

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Народен Про

    29 6 Отговор

    До коментар #13 от "Да бе":

    Задържане под стража продължение Борисов,Мая Манолова,Волен,Ташева,Шкембе войвода,Коце Маца,Цветанов,Цв.Василев,бат Сали,Вълка,Пашата,Баретата,Маринов,брокери от Пловдив.То са много бре ще забравя някой
  • 20 Гестапо

    9 18 Отговор
    Ако не друго то поне е симпатичен прокурор - отива му да е прокурор,вече дали му дават отгоре висшестоящите да си върши работата изцяло и по реда е друг въпрос.
  • 21 Българин

    21 6 Отговор

    До коментар #18 от "Защо не го свитнем":

    А може и бетонни обувки
  • 22 Всички крадци за това мечтаят

    19 4 Отговор

    До коментар #18 от "Защо не го свитнем":

    Цветанов ти ли си, или може би Божков?!😂😂😂😂
  • 23 Последният Мохикан

    24 29 Отговор
    Гешев е единственият, който може да попречи за кражбата на очакваните европейски пари, затова премахването му е крайно необходимо.
  • 24 Ами сега ???

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма време......
  • 25 Дали си шият вече раираните костюми

    11 8 Отговор
    Или се готвят за пластични операции, смяна на личността и инсценирани злополуки. Ще бъде много интересна година с много интересна криминална хроника в българските медии. Да взема да построя един частен затвор ли...... Само за богати крадливи български политици.
  • 26 А бойко що го няма в с списъка

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "Народен Про":

    А Цв.Цв. А всички други мазни крадливи дупетати, партийни лидери-наркомани, педофили, изнудвачи, похитители, крадци, убийци и предатели?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пропуснал си тиквоча,

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "Народен Про":

    Гешефт и герберастката му сган! Добави го в списъка!

    Коментиран от #51

  • 29 mdaaaaaaaaa

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Народен Про":

    Тъй както си тръгнал се сещам за още три пъти по толкова , но ще кажа само едно от имената - Масларова
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гошев

    5 12 Отговор
    Гешев,подай си оставката па си килни каскета.
  • 36 оня с коня

    7 14 Отговор
    Най-ценното качество на Въпросния Коментар е ЧЕ Е ЕВТИН.Което пък значи,че Всеки може да си го позволи да го прочете- особено по-простичките,за които по-задълбочени Анализи са противопоказни щото ше им изпушат Мозъците!Та пише Анализаторката че е особено доволна че Радев спечелил Втори мандат,щото иначе няма да й отпечатат Статията.След този хитър ход обаче хуква боса през Лука и заявява най-отговорно,че "Тия които бяха по Площадите ВЕЧЕ са във Властта и искат Оставката на Гешев.И ако я попитаме КЪДЕ са "тия от Площадите"- Мая,Хаджигенов,Минеков,Бабикян?...Във Властта ли са,или просто ИЗХВЪРЛЕНИ от Политиката ЗАВИНАГИ!Е няма да отговори и ще мълчи като Комунист на Разпит:)По нататък госпожата Милчева повтаря глуповатата Идея че Прокуратурата ще изиска Номерата на Банкнотите и Кюлчетата ОТ СНИМКАТА от БНБ,защото й се плаща "На ред" Публикация /по-късичка Статия- по- малко Пари/.Ами ако Въпросните Авоари не са теглени от БНБ,а от Частна банка кво пройми?А установено ли е че Снимката не е ФОТОМОНТАЖ и до Спящия Борисов вместо Евро и Кюлчета спокойно може да се настани и Крокодилът Гена,който Любезно го е прегърнал?Извод- Призив"Чети бедний ми народе,туй щи остане!

    Коментиран от #37, #38

  • 37 123

    2 14 Отговор

    До коментар #36 от "оня с коня":

    БНБ няма да установи от къде са дошли банкнитите по 500 Е,копувача на златните кюлчета обаче лесно може да се установи по серийния им номер,Umcore е белгийският им производител. Така ще се стигне до поръчителя на фото монтажа в спанята на Борисов, след което и до изпълнителя.
  • 38 123

    3 9 Отговор

    До коментар #36 от "оня с коня":

    Всяко едно от шесте златно кюлчета сложено в нощното шкафче на Борисов е от 250 гр злато и едно от тях струва 13 100 Евро.
  • 39 Алфа Вълкът

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе":

    Каква темида бе? Дежурните номера да се съдят докато имат връзки и да се оправдаят!
  • 40 5577

    7 9 Отговор
    Хайде махайте го тоя Гешев, че да се отърват сумати мутри и да се завърнат в активната далавера. 2години вече инвестират в своята Свобода, но за чия сметка. За сметка на обикновения човек. Въвлякохте ни в сумати кризи. Не ме интересува коя мутра ще ръководи, стига да се върне стандарта ми на живот от преди 2години. Сега много скъпо плащам нечия свобода. Длъжници са ми. Хайде идвайте че има да ми давате.
  • 41 123

    7 7 Отговор
    Нещо се случва: началото на края на Иван Гешев? Само че като се събуди, Гешев си е още Главен прокурор и ще бъде. Иначе много приятен сън да го няма Гешев за всички крадци ще бъде чудо станало. Сега трябва и на поп и на ходжа да ходят, за ди им се сбъден съня.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ЧОБАН

    6 6 Отговор
    РАБОТАТА ПОЧВА ДА СЕ РАЗМИРИСВА БЕЗСИЛИЕТО НА СМЕШНИЦИТЕ В ПАРЛАМЕНТА СТАВА ВСЕ ПО ВИДИМО НА ХОРАТА ПОЧВА ДА ИМ ПИСВА И ВСЕ ПО МАЛКО ДРАСКАЧИ Е ПОЯВЯВАТ ВЪВ ФАКТИ ЩОТО ПОСЛЕ КОФТИ И ТОГАВА ЦЪФВА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ /АДЕ ЧЕСТИТО ВИЖДА СЕ ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ/
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Толкоз по този въпрос

    5 9 Отговор
    Радевистите се сетиха. Как сега да лепнат номерата на парите от Хемус върху купюрите, които са ползвали като атрибут, за да ги снимат в някакво шкафче. Опитват да пришият някакакъв конфликт на Гешев чрез някакъв "нов" свидетел от време оно, въпреки, че адвокатът на свидетеля категорично отрича да е било така. Скалъпихана му на Горанов, че кара някакъв издирван джип и го разкарват по службите за "обяснения". А, бе тия ще минат през трупове, докато не изчегъртат нарочения. Дотам я докарахме! На ви сега демокрация!

    Коментиран от #46

  • 46 Прост

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Толкоз по този въпрос":

    трол. Ама много прост
  • 47 хихи

    9 4 Отговор
    Гешев да смени от папкане на сиренце "Жоси" на папкане на сиренцето по на бай Ставри.
  • 48 чичо

    6 8 Отговор
    По-кротко,нищо не се случва.Банкерите отдавна заявиха,че нямат задължението да вписват номерата където и дае.Нищо не се случва.И един съвет към тия дето плюят Гешев,да прочетат историята на Кьовеши.В Румъния,по същия начин както в България спрямо Гешев и по същите поводи,не само,че и искаха оставката,но и я отсраниха.Но,ах какво голямо „НО" има тук,тя стана Европейски прокурор.
  • 49 Милчева милчева

    6 4 Отговор
    От последния ред на парламента се обаждат партии с по 10-12 депутата А тези отпред са катокуче в каруца Още са замани как са влезли в парламента Герб / които загуби има 58 депутата / а от протеста радев им каза « мутри вън « затова и бсп и дБ и итн нямат хора Да благодарят на ражков Хора които работят в българия и си плащат данъците не могат да гласуват защото са неграмотни ??????? Това е полицейская държава оглавявана от хунта
  • 50 Уж софиянец

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Още има малоумници Те говорят за гешев пък вдигат цените Като го махнат ще намалят ли тока парното игр работи При комунизма като вдигнаха цените изкараха левски и цска от а группа Сега е същото вдигат цените и гешев да се махне Ахмаци стадо овце да бяха пак щека да се осетят Никои не е вечен ти гледаи парите и цените За другото има хора те са го измаслили
  • 51 Протуснал и кауна

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Пропуснал си тиквоча,":

    С неговите съветници и ………………………
  • 52 Минувач

    5 2 Отговор
    Всъщност имаме престъпник /Главен/ маскиран като Главен прокурор! Реално същия е много по вреден от който и да е отделен престъпник! Защото закрилата на организирата престъпност е престъпление откъдето и да го погледнеш! А Гешев действа мащабно върху територията на цялата страна! Като за разлика от всеки друг престъпник нему е нужнo да се прикрива защото е недосегаем по Конституция! Същата реално му е връчила по условие "Индулгенция за престъпност"!
  • 53 SiaP

    7 3 Отговор
    Вече цялата държава знае, че Гешев е корумпиран и непочтен. Срам няма ли, да си ходи...

    Коментиран от #55

  • 54 Яко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гешев":

    И Лили Иванова.
  • 55 Ама

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "SiaP":

    Покажете документ, само приказки, голословене, и прах в очите.
  • 56 КАдЯсеПокриСийке

    6 2 Отговор
    Каскетът е толкова нагъл,че отгоре на това и правно неграмотен,така че дори да бъдат променени законите, с които да бъде освободен от задължения,той доброволно няма да напусне кабинета си.Само гавазите с качулки могат да го наритат от там.
  • 57 Дойче зеле

    3 1 Отговор
    Пак не сте информирани.Стана ясно, че няма нищо вярно с" аферата" Жоси. Тъй,че пригответе се да пишете същите статии поне още пет години .Докато свърши мандата на каскета.
  • 58 Онези БОКЛУЦИ ,

    0 0 Отговор
    които тогава бяха на площада, вече са в изпълнителната власт - и продължават да искат оставката на Гешев. А хората, които си избираха главните прокурори, гарантирайки си щит срещу разследвания и наказателен отряд срещу политически и бизнес конкуренти, са днес парламентарна опозиция.
  • 59 ГЕШЕВ И БОКО НА ЕДИН НАР В КАРЦЕРА !

    0 0 Отговор
    И НА ПАЛАТКА В СИБИР !