Отидете към основна версия

5 824 24

Бикини или боксерки? Норвегия спечели битката за екипите на женския отбор по плажен хандбал

  • норвегия-
  • плажен хандбал-
  • бикини-
  • боксерки

Регулациите на Международната хандбална федерация най-накрая бяха променени

Снимка: Shutterstock

Женският национален отбор на Норвегия по плажен хандбал спечели една любопитна битка с Международната хандбална федерация (МХФ), за да позволи на своите момичета да се състезават в удобни униформи, научихме от Euronews.

Регулациите на МХФ до момента задължаваха националните формации при дамите да се състезават единствено в изрязани спортни сутиени и тесни бикини, но след една продължителна битка на норвежката страна това официално бе променено. Отборите вече имат право да носят потници и боксерки, които да прикриват по-голяма част от тялото.

Началото на промяната стартира по време на Европейското първенство по плажен хандбал през лятото на 2020 г., когато Норвегия бе глобена с €1 500, задето момичетата се появиха на турнира с дълги боксерки. Музикалната изпълнителка Pink дори се намеси и предложи на федерацията да плати глобата, като определи правилото за „много сексистко“.

Норвежките признават, че борбата се води от години, като основната критика към МХФ бе, че се опитва да привлича вниманието към спорта с пошли методи, вместо да залага на атлетическите качества на състезателите.

Министри от Дания, Швеция, Исландия и Финландия се обявиха публично в подкрепа на Норвегия и настояват за полово равенство в плажния хандбал, тъй като при мъжете облеклото е далеч по-комфортно за нуждите и спецификите на спорта.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини