Отидете към основна версия

1 078 2

Унион Берлин - скритият фаворит за Бундеслигата

  • унион берлин

Байерн Мюнхен никога преди не е спорел за трофея точно с този опонент

Снимка: БГНЕС

Германската Първа Бундеслига е едно от най-доминираните футболни първенства в света, като за изминалите 58 години Байерн Мюнхен печели трофея 31 пъти и завършва на второ място в 10 случая. Борусия Дортмунд и Борусия Мюнхенгладбах са най-близките преследвачи на „баварците“, но двата тима са триумфирали със „Сребърната салатиера“ само по 5 пъти. Лидер след 11 изиграни кръга през сезон 2022/23 обаче е Унион Берлин. Колко пъти „столичани“ са триумфирали с титлата ли? Нито веднъж! Но тази година има всички предпоставки за пренаписване на историята в германския елит.

Официалната страница на Бундеслигата публикува един материал, в който се изтъкват 5 причини Унион да е реален претендент за шампионата. С нескрито вълнение признаваме, че сме съгласни с подобна позиция и сега е време, за да ви я представим и на вас.

„Алтен Фюрщерей“ е крепост

Стадионът на „берлинчани“ се превърна в обединяващ символ не само за футболния клуб, но и за местната общност, която исторически е обвързана с хората от работническата класа.

През 2009 г. спортното съоръжение е реновирано с благотворителния труд на стотици местни жители, които днес се наслаждават на футбол от най-високо ниво, знаейки, че са истинска част от историята на клуба. Запалянковците дори често са инициатори на кръводарителки кампании, подкрепени от ръководството, а всяка зима по време на коледните празници се организира базар в непосредствена близост до сградата.

На фона на тази интимна връзка между футболисти, фенове и ръководство виждаме едни подобряващи се резултати пред винаги препълнените 22 хил. седалки на „Алтен Фюрщерей“.

Херта, Ред Бул Лайпциг, Волфсбург и Борусия Дортмунд през настоящия сезон си тръгнаха със загуби, а Байерн Мюнхен трябваше да преследва равенство, след като изоставаше с 1:0. За изминалите 38 домакинства пък Унион има само 2 поражения.

„Желязната“ защита

„Железния съюз“ е прякорът на Унион Берлин още от преди падането на Берлинската стена. Това се корени от факта, че тази част на германската столица е била посветена на металургията. Днес обаче изразът се използва за отбраната на футболния клуб и то съвсем заслужено.

Отборът на Урс Фишер постави рекорд в дербито срещу Дортмунд по-рано през сезона, когато футболистите му пробягаха главозамайващите 124,8 км. по терена. Тимът е лидер по средно пробягана дистанция в Първа Бундеслига със 118,8 км. на мач.

Треньорът на „жълто-черните“ - Един Терзич, дори призна след поражението на тима му в Берлин, че е видял как неговите футболисти е трябвало да се справят постоянно с по 2-3 връхлитащи съперници в рамките на секунди.

Унион Берлин е допуснал най-нисък брой „големи шансове“ за гол - 5. В същото време Фредерик Роноу е спасил 81% от отправените удари към вратата му, като така е допуснал само 8 гола в 11 срещи. С подобна статистика последно може да се похвали Байерн Мюнхен през сезон 2016/17.

Хладнокръвие в атаката

В последните няколко сезон статистиката започна да отчита и показателите за очаквани попадения. Това е така нареченото xG. По този показател Унион има с 6,6 гола повече от калкулациите на статистиката.

Основният реализатор на тима е суринамският национал Шералдо Бекер, който има с 4,2 гола повече, отколкото xG му отреждаше по това време на сезона.

3 от 18-те попадения на „столичани“ са дошли след контраатаки, което отново ги поставя на върха в класацията заедно с Вердер Бремен.

Заветът на статистиката

След 6 изиграни кръга Унион се озова на върха в Първа Бундеслига за пръв път в цялата си история. 5 поредни мача по-късно това остава непроменено. За последно с подобна статистика може да се похвали РБ Лайпциг през 2019/20 г., макар тогава „биковете“ да не успяха да вдигнат трофея. Разбира се, това е показател, който изключва Байерн Мюнхен по съвсем очевидни причини.

Лидерът в Бундеслигата към 10 кръг печели титлата в 56% от случаите. Тимовете с поне 23 точки, колкото имат и „берлинчани“, стигат до крайната цел в 50% от случаите. А отборите с допуснати не повече от 6 гола стават шампиони в 52% от сезоните.

Най-добрата защита към 10 кръг води до „Сребърната салатиера“ по-рядко от очакваното - 37%. Ако това се запази до края на сезона обаче процентът скача до 61.

Паузата за Световното първенство

Надали ще ви изненадаме, като ви кажем, че Унион Берлин няма да има особено много представители на Мондиала в Катар след по-малко от месец. Играчите тепърва градят име за себе си, а и вече смятаме, че е ясно, че силата им се крие в колектива.

Прекалено често в историята подобни скромни клубове започват бързо да страдат от сгъстената си програма, след като се класират за европейските клубни турнири. Не и Унион. Отборът спечели и четирите си срещи в шампионата веднага след мачовете в Лига Европа. Освен това клубът си гарантира участие в международните надпревари и на пролет, защото в най-лошия случай ще се озове в Лигата на конференциите. Също така ще се бори за място на 1/4-финалите за Купата на Германия, тъй като по-рано отстрани Хайдънхайм в турнира.

Урс Фишер съвсем скоро ще има възможност да излезе в необичайно дълга почивка от състезателни мачове, като за този период ще разполага с почти всичките си футболисти. Това би дало възможност на специалиста да направи един ползотворен лагер, с който да подготви отбора си за втората половина от кампанията. Преди това обаче програмата му включва 6 сблъсъка, в които много неща могат да се променят.

Важно е да отбележим, че данните, които прочетохте по-горе, са преди загубата с 2:1 на Унион Берлин от Бохум в неделя вечерта. Въпреки това клубът остава лидер в класирането на Първа Бундеслига с точка повече от Байерн Мюнхен.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.

Свързани новини