Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 18:24 1 061 2

Унион Берлин - скритият фаворит за Бундеслигата

  • унион берлин

Байерн Мюнхен никога преди не е спорел за трофея точно с този опонент

Унион Берлин - скритият фаворит за Бундеслигата - 1
Снимка: БГНЕС

Германската Първа Бундеслига е едно от най-доминираните футболни първенства в света, като за изминалите 58 години Байерн Мюнхен печели трофея 31 пъти и завършва на второ място в 10 случая. Борусия Дортмунд и Борусия Мюнхенгладбах са най-близките преследвачи на „баварците“, но двата тима са триумфирали със „Сребърната салатиера“ само по 5 пъти. Лидер след 11 изиграни кръга през сезон 2022/23 обаче е Унион Берлин. Колко пъти „столичани“ са триумфирали с титлата ли? Нито веднъж! Но тази година има всички предпоставки за пренаписване на историята в германския елит.

Официалната страница на Бундеслигата публикува един материал, в който се изтъкват 5 причини Унион да е реален претендент за шампионата. С нескрито вълнение признаваме, че сме съгласни с подобна позиция и сега е време, за да ви я представим и на вас.

„Алтен Фюрщерей“ е крепост

Стадионът на „берлинчани“ се превърна в обединяващ символ не само за футболния клуб, но и за местната общност, която исторически е обвързана с хората от работническата класа.

През 2009 г. спортното съоръжение е реновирано с благотворителния труд на стотици местни жители, които днес се наслаждават на футбол от най-високо ниво, знаейки, че са истинска част от историята на клуба. Запалянковците дори често са инициатори на кръводарителки кампании, подкрепени от ръководството, а всяка зима по време на коледните празници се организира базар в непосредствена близост до сградата.

На фона на тази интимна връзка между футболисти, фенове и ръководство виждаме едни подобряващи се резултати пред винаги препълнените 22 хил. седалки на „Алтен Фюрщерей“.

Херта, Ред Бул Лайпциг, Волфсбург и Борусия Дортмунд през настоящия сезон си тръгнаха със загуби, а Байерн Мюнхен трябваше да преследва равенство, след като изоставаше с 1:0. За изминалите 38 домакинства пък Унион има само 2 поражения.

Унион Берлин - скритият фаворит за Бундеслигата
Снимка: БГНЕС

„Желязната“ защита

„Железния съюз“ е прякорът на Унион Берлин още от преди падането на Берлинската стена. Това се корени от факта, че тази част на германската столица е била посветена на металургията. Днес обаче изразът се използва за отбраната на футболния клуб и то съвсем заслужено.

Отборът на Урс Фишер постави рекорд в дербито срещу Дортмунд по-рано през сезона, когато футболистите му пробягаха главозамайващите 124,8 км. по терена. Тимът е лидер по средно пробягана дистанция в Първа Бундеслига със 118,8 км. на мач.

Треньорът на „жълто-черните“ - Един Терзич, дори призна след поражението на тима му в Берлин, че е видял как неговите футболисти е трябвало да се справят постоянно с по 2-3 връхлитащи съперници в рамките на секунди.

Унион Берлин е допуснал най-нисък брой „големи шансове“ за гол - 5. В същото време Фредерик Роноу е спасил 81% от отправените удари към вратата му, като така е допуснал само 8 гола в 11 срещи. С подобна статистика последно може да се похвали Байерн Мюнхен през сезон 2016/17.

Хладнокръвие в атаката

В последните няколко сезон статистиката започна да отчита и показателите за очаквани попадения. Това е така нареченото xG. По този показател Унион има с 6,6 гола повече от калкулациите на статистиката.

Основният реализатор на тима е суринамският национал Шералдо Бекер, който има с 4,2 гола повече, отколкото xG му отреждаше по това време на сезона.

3 от 18-те попадения на „столичани“ са дошли след контраатаки, което отново ги поставя на върха в класацията заедно с Вердер Бремен.

Заветът на статистиката

След 6 изиграни кръга Унион се озова на върха в Първа Бундеслига за пръв път в цялата си история. 5 поредни мача по-късно това остава непроменено. За последно с подобна статистика може да се похвали РБ Лайпциг през 2019/20 г., макар тогава „биковете“ да не успяха да вдигнат трофея. Разбира се, това е показател, който изключва Байерн Мюнхен по съвсем очевидни причини.

Лидерът в Бундеслигата към 10 кръг печели титлата в 56% от случаите. Тимовете с поне 23 точки, колкото имат и „берлинчани“, стигат до крайната цел в 50% от случаите. А отборите с допуснати не повече от 6 гола стават шампиони в 52% от сезоните.

Най-добрата защита към 10 кръг води до „Сребърната салатиера“ по-рядко от очакваното - 37%. Ако това се запази до края на сезона обаче процентът скача до 61.

Унион Берлин - скритият фаворит за Бундеслигата
Снимка: БГНЕС

Паузата за Световното първенство

Надали ще ви изненадаме, като ви кажем, че Унион Берлин няма да има особено много представители на Мондиала в Катар след по-малко от месец. Играчите тепърва градят име за себе си, а и вече смятаме, че е ясно, че силата им се крие в колектива.

Прекалено често в историята подобни скромни клубове започват бързо да страдат от сгъстената си програма, след като се класират за европейските клубни турнири. Не и Унион. Отборът спечели и четирите си срещи в шампионата веднага след мачовете в Лига Европа. Освен това клубът си гарантира участие в международните надпревари и на пролет, защото в най-лошия случай ще се озове в Лигата на конференциите. Също така ще се бори за място на 1/4-финалите за Купата на Германия, тъй като по-рано отстрани Хайдънхайм в турнира.

Урс Фишер съвсем скоро ще има възможност да излезе в необичайно дълга почивка от състезателни мачове, като за този период ще разполага с почти всичките си футболисти. Това би дало възможност на специалиста да направи един ползотворен лагер, с който да подготви отбора си за втората половина от кампанията. Преди това обаче програмата му включва 6 сблъсъка, в които много неща могат да се променят.

Важно е да отбележим, че данните, които прочетохте по-горе, са преди загубата с 2:1 на Унион Берлин от Бохум в неделя вечерта. Въпреки това клубът остава лидер в класирането на Първа Бундеслига с точка повече от Байерн Мюнхен.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попов

    1 0 Отговор
    Много интересно, но мисля, че след 20 кръг Унион ще бъдат в средата на таблицата... Където всъщност им е мястото

    Коментиран от #2

  • 2 Няма такава държава

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Попов":

    Така говореха и за Лестър който стана шампион в Англия преди няколко сезона ...