Отидете към основна версия

4 372 41

Зрители на мача между Джокович и Рубльов скандализираха Австралия с военни символи и знамена (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • русия-
  • украйна-
  • australian open-
  • новак джокович-
  • андрей рубльов

Домакините имат действаща забрана за политически провокации около тенис турнира

Снимка: БГНЕС

Фенове на тениса в Австралия предизвикаха сериозен скандал около 1/4-финалната среща между Новак Джокович и Андрей Рубльов на Australian Open. Причината е, че използваха военни символи и знамена, както и песни, възхваляващи президента на Русия - Владимир Путин, научихме от Daily Mail.

Малка група от симпатизанти на сръбския тенисист привлече вниманието на „Род Лейвър Арена“. Жена бе забелязана с военна фуражка, а мъж носеше черна тениска с бял надпис „Z“, който е свързан с нео-националистическите формирования в руската армия от началото на войната в Украйна. Извън корта пък бе заснета група, която развява руски знамена с образа на Путин в средата и пее възхваляващи песни в негова подкрепа.

Организаторите на турнира наложиха забрана на политическите прояви по време на надпреварата, а в последствие дори ограничиха употребата на националните флагове на Русия и Беларус. Това се случи след инцидент по време на срещата между украинката Катерина Байндъл и рускинята Камила Рахимова, където агресивен мъж сипеше етнически обиди към терена, развявайки именно руското знаме.

Украинската звезда Александър Долгополов призова властите в Мелбърн да наложат доживотна забрана на мъжа в тениската с надпис „Z“, тъй като международната общност отдавна го приравни със символиката на нацистката свастика от Втората световна война.

Междувременно Новак Джокович успя да спечели въпросната среща срещу Андрей Рубльов с 0:3 сета и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.

Свързани новини