Отидете към основна версия

17 244 31

БРАВО: Нургюл Салимова завърши с отличен резултат на Световното по шах, точка я раздели от златото! Силна България

  • спорт

Българката с реми в последния кръг, събра 8 т. от 11 партии, завърши на тънък косъм от златото

Снимка: БГНЕС

Най-перспективната българска шахматистка Нургюл Салимова записа реми с черните фигури в последния 11-и кръг на Световното първенство по ускорен шах при дамите.

Шампионатът е в Узбекистан.

Българката направи реми с китайката Мо на 52-ия ход. Съперничката ѝ имаше предимство до средата на партията.

По-рано днес Нургюл победи на 40-ия ход с белите фигури китайката Лу. Преди това българката направи реми с черните фигури срещу рускинята Горячкина за начало на последния ден на World Rapid Chess Championship 2023 .

Нургюл събра общо 8 точки на турнира по ускорен шах.

Анастасия Боднарук (Русия), Лей Тинцзе (Китай) и Хъмпи Конеру (Индия) са с по 8.5 точки.

Шампионката ще бъде излъчена с допълнителен плейофен мач между Боднарук и Конеру, а за Тинцзе ще остане бронзът заради тайбрек-правилата.

Българката Нургюл Салимова завършва 4-а също заради тези правила. Тя и още 3 състезателки (включително Жай Мо) финишират турнира с по 8 точки. Нургюл се утвърди като голям фактор в световния шахмат при дамите.

Нургюл Салимова е родена през 2003 година. Тя е европейска отборна шампионка с България. Невероятно талантливата българка завърши на второ място на Световната купа тази година.

От останалите родни шахматистки най-напред е Антоанета Стефанова (бивша световна шампионка по класически шах), която с 6,5 точки е на 29-о място. Гергана Пейчева е 46-а с 6 точки, а със същия актив Надя Тончева е на 52-ро място.

Всички българки записаха над половин точка средно на партия.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 82 гласа.

Свързани новини