Отидете към основна версия

5 144 21

Българският плувец Цанко Цанков постигна уникален световен рекорд

  • цанко цанков-
  • плува-
  • рекорд-
  • река дунав

Той плува 120 километра, без да спира, по река Дунав

Снимка: БГНЕС

Българският плувец Цанко Цанков постигна световен рекорд по плуване от 120 километра, без да спира, по река Дунав.

Състезателят тръгна от село Ясен, Община Видин, а финалната му точка бе на корабът “Радецки” в Козлодуй.

Той стартира в 12:00 часа на 19-и септември (четвъртък) и финишира малко след 6:00 сутринта на 20-и септември (петък). Броячът спря на 18 ч. 01 м. 39 с., информира sportal.bg.

В навечерието на плуването на Цанков, дойде лошата новина, че Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), санкционира спортиста.

От WOWSA обявиха, че не признават няколко от постиженията, както и обявените от него и екипа му световни рекорди.

Освен това WOWSA обяви, че неговите бъдещи плувания също няма да бъдат ратифицирани, независимо от условията. Причината затова е, че след като Цанков изплува 108 километра и 250 метра в река Дунав, на 6 септември тази година, екипът му обяви постижението за световен рекорд, което се оказа не вярно, тъй като румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115.8 километра в река Дунав, през август 2021, което е рекордът.

В отговор Цанков излезе с пост във Facebook, в който заяви, че е станало недоразумение. Обвини неназован поименно: "Човек от България, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели", написа той, като обяви, че се извинява за грешката на него и екипа му и ще се опита да постави истински рекорд само 13 дни след изтощителното плуване.

Линк за проследяване в реално време плуването на Цанко Цанков в река Дунав!
Официален опит за Световен рекорд на дистанция от 120 км плуване без да спира!

Около 21:00 часа за се появиха трудности за Цанков заради силния насрещен вятър, но той геройски преодоля препятствието и продължи напред в добро здраве.

Малко преди полунощ плувецът започна да приближава и финалната си точка, стигайки крайбрежието на гр. Лом. При температура на водата от 21 градуса и на въздуха - 18, на него му останаха само 43 км.

Стотният километър бе изминат около 3 часа след полунощ, което означаваше, че са изминали малко повече от 15 часа от началото на този поход.

Малко след 6 часа сутринта дойде и дългоочакваният момент, в който Цанко Цанков пристигна и ознаменува успеха си.

Рекордът той посвети на новородения си син Борис, който се появи преди броени дни на 7-и септември (събота).

 

Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.

Свързани новини