Отидете към основна версия

8 435 16

Атмосферните двигатели се връщат във Ф1

  • формула 1-
  • двигатели
Генералният промоутър на Формула 1 Бърни Екълстоун ще предложи по време на заседанието на стратегическата група на надпреварата, което ще се проведе на 18 декември тази година, да бъдат върнати атмосферните двигатели във Ф1. Това той е заявил пред Forbes.
 
Екълстоун предполага, че обратния преход може да стане през 2016 година. По неговите думи четири от шестте водещи отбора ще подкрепят предложението му. Този сезон болидите от Ф1 се задвижваха от 1.6-литрови турбо агрегати, които работят съвместно със система за рекупериране на кинетичната енергия.
 
По данни на Forbes ежегодното обслужване на подобен силов тракт струва на отбор от Формула 1 около $30 млн. За сравнение обезпечаването на атмосферен агрегат ще е два пъти по-евтино. Идеята е чрез връщането към атмосферните агрегати да се съкратят разходите на отборите.
 
Ако това стане от банкрут ще бъдат спасени малки отбори като Marussia и Caterham. Стратегическата група във Формула 1 беше създадена през 2013 година, когато се разформирова асоциацията на отборите FOTA. В новата група влизат представители на Mercedes AMG, Ferrari, Red Bull, Williams, McLaren, Lotus и представители на FIA.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини