Отидете към основна версия

8 Април, 2015 09:37, обновена 8 Април, 2015 09:37 5 460 7

Втори турбомотор от Toyota

  • toyota-
  • турбокомпресор-
  • vvt-iw-
  • auris

Toyota представи втория бензинов турбодвигател в историята си. Четирицилиндровият агрегат с обем 1.2 литра развива мощност 116 к.с. Първият турбомотор на компанията стана 2.0-литровото предложение за кросоувъра Lexus NX.

Новият двигател има директно впръскване на горивото и фирмената система за променливо газоразпределение VVT-iW. Тя позволява на мотора при ниски натоварвания да работи не по цикъла на Ото, а на Аткинсън.

Термичният коефициент на полезно действие на агрегата достига 36%, което според Toyota е един от най-добрите показатели за сериен бензинов мотор. Колкото по-висок е този КПД, толкова повече топлина от използваното гориво се преобразува в полезна енергия, а не се губи.

Новият турбоагрегат има степен на сгъстяване 10:1, а максималният въртящ момент от 185 Нм е достъпен в диапазона от 1 500 до 4 000 об/мин. Средният разход по каталог е 4.7 литра на 100 км. Първият модел, който ще се оборудва с този мотор, е Auris.

Миналата година Toyota обяви, че предприема завой в двигателостроителната си политика. Компанията планира широко използване на директно впръскване, принудително пълнене и системи за автоматично гасене и стартиране в задръстване. Японците се решиха на промяна, за да отговорят по-адекватно на предизвикателствата, отправени от новите мотори на Mazda и Honda.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини