Last news in Fakti

8 Април, 2015 09:36, обновена 8 Април, 2015 09:37 5 456 7

Втори турбомотор от Toyota

  • toyota-
  • турбокомпресор-
  • vvt-iw-
  • auris

Toyota представи втория бензинов турбодвигател в историята си. Четирицилиндровият агрегат с обем 1.2 литра развива мощност 116 к.с. Първият турбомотор на компанията стана 2.0-литровото предложение за кросоувъра Lexus NX.

Новият двигател има директно впръскване на горивото и фирмената система за променливо газоразпределение VVT-iW. Тя позволява на мотора при ниски натоварвания да работи не по цикъла на Ото, а на Аткинсън.

Термичният коефициент на полезно действие на агрегата достига 36%, което според Toyota е един от най-добрите показатели за сериен бензинов мотор. Колкото по-висок е този КПД, толкова повече топлина от използваното гориво се преобразува в полезна енергия, а не се губи.

Новият турбоагрегат има степен на сгъстяване 10:1, а максималният въртящ момент от 185 Нм е достъпен в диапазона от 1 500 до 4 000 об/мин. Средният разход по каталог е 4.7 литра на 100 км. Първият модел, който ще се оборудва с този мотор, е Auris.

Миналата година Toyota обяви, че предприема завой в двигателостроителната си политика. Компанията планира широко използване на директно впръскване, принудително пълнене и системи за автоматично гасене и стартиране в задръстване. Японците се решиха на промяна, за да отговорят по-адекватно на предизвикателствата, отправени от новите мотори на Mazda и Honda.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светльо

    2 0 Отговор
    Ами 2.0 турбо от Тойота Селика Карлос Сайнц кой по ред е ?
  • 2 Горан

    2 0 Отговор
    "Toyota представи втория бензинов турбодвигател в историята си".
    Само 3S-GTE мотора им има четири различни генерации от 1986-та насам, да не говорим за M-TEU, 7M-GTE двигателите, които са сред най-известните в света.
    Нооо, както винаги, няма скука при четене на ваши статии :) Пък и гледам, че на Георги никога не му прави впечатление липсата на знания или желание за 5 минутна проверка в нета и си пере направо :)
  • 3 mitaka

    1 0 Отговор
    Ами Супра туинтурбо?
  • 4 Shmeker

    0 1 Отговор
    На кой му пука за тойота?
    За Европа нямат добри мотори, а и са пълна скука.
  • 5 Що да проверявам

    0 0 Отговор
    Пък и гледам, че на Георги никога не му прави впечатление липсата на знания или желание за 5 минутна проверка в нета и си пере направо :)

    С нарастване на номера на ЕГН-то, вакума между ушите расте пропорционално!
  • 6 Име:

    0 0 Отговор
    Toyota представи втория бензинов турбодвигател в историята си????
    Моля????????????????????????????????
    Вие не сте наред.
  • 7 Име:

    0 0 Отговор
    Първо тук става дума за американския пазар. Второ не е нито първи нито втори а просто от 1998-ма в Америка не се предлага такъв..... а бе какво да си обясняваме....
    Втори турбо мотор на Тойота в историята!!!!!
    УХХУУУУУУУУУ
    Партиииииии.