Отидете към основна версия

16 Април, 2015 10:29, обновена 16 Април, 2015 10:29 31 591 63

Дизелите били много по-опасни от официалните оценки

  • дизел-
  • дизелово гориво-
  • екология-
  • международен съвет по екологично чист транспорт-
  • icct

Съвременните дизелови двигатели са в пъти по-вредни за околната среда, отколкото се смята в момента. Това гласи анализ на резултатите от изследване на концентрацията на азотни окиси в отработените газове, проведено от Международния съвет по екологично чист транспорт (ICCT), съобщава сп. Popular Mechanics.

Данните, събрани в рамките на проучването, не са получени в лабораторна среда, а в реални пътни условия с помощта на преносими станции за измерване на веществата, изпускани от дизеловите автомобили в атмосферата. Подобни системи се монтират във возилото и събират информация не само с газоанализатор, а отчитат също скоростта, ускорението и дори денивелацията на пътя. Анализирана е работата на двигателите на 15 нови дизелови автомобила (12 европейски и 3 американски модела) в продължение на 6 400 км.

Оказва се, че извън лабораториите всички изследвани возила без изключение изхвърлят седем пъти повече въглеродни и въглеводородни окиси от нормите, установени със стандарта Евро 6. Въпреки това от ICCT твърдят, че нямат за цел да плашат с "мръсните дизели", а да допринесат за разработването на нова методика за отчитане екологичните вреди.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини