Отидете към основна версия

15 387 41

Нов армейски всъдеход сменя Hummer

  • oshkosh-
  • l-atv-
  • вдъдеход-
  • армия-
  • сащ
Епохата на легендарния военен всъдеход Humvee, който у нас е по-познат под названието Hummer, вече е към своя край. Армията на САЩ ще се сдобие с негов наследник, който носи името Oshkosh L-ATV.
 
На 25 август, компанията Oshkosh Corp, която е производител на L-ATV, спечели конкурса, обявен от министерството на отбраната на САЩ за доставка на всъдеходи на сухопътните войски и морската пехота.
 
Първоначалната поръчка е за 17 000 бронирани тактически машини за общо назначение (Joint Light Tactical Vehicles, JLTVs), като сумата на договора е $6.75 млрд. В момента в армията на САЩ има 140 000 Humvee-та.
В конкурса взеха участие и компаниите Lockheed Martin Corp съвместно с британската BAE Systems Plc, а така също и Humvee AM General. В крайна сметка обаче беше избран всъдехода Oshkosh L-ATV.
 
Това е брониран автомобил, който се произвежда от 2006 година. Снабден е с дизелов-генераторен възел ProPulse, който има мощност 70 кВт. Към този силов тракт работи хибридна трансмисия, а окачването е независимо.
 
Максималната скорост на асфалт на Oshkosh L-ATV е 112 мили в час, а в пресечена местност машината може да се движи със 70 мили в час. С едно зареждане може да измине 480 мили. Теглото на Oshkosh L-ATV е 6.4 тона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини