Отидете към основна версия

20 365 20

Honda готви революция в двигателостроенето

  • honda-
  • двигател-
  • променлива кубатура-
  • патент

Японската компания Honda патентова технология, която полага основата за двигатели с вътрешно горене от съвсем ново поколение. Благодарение на бутала с различна височина работният обем на агрегата ще може да варира в широки граници, съобщава Autoguide.

В традиционния ДВГ ходът на буталото е постоянна величина. Японските инженери обаче предлагат система, при която буталата могат да имат променлива височина за всеки от цилиндрите и - като резултат - различна дължина на хода и варираща кубатура.

Така например при 2.0-литров четирицилиндров мотор всеки цилиндър е с обем от 500 см3. С новата технология същият агрегат би могъл да има около 15 варианта на кубатурата в зависимост от броя на деактивираните цилиндри и дължината на хода на буталата.

От Honda са патентовали подобно решение за няколко вида двигатели с два, три и четири цилиндъра в редова конфигурация и един с архитектура V6. Перспективите пред технологията изглеждат бляскави. На теория тя би могла да доведе до огромна икономия на гориво без загуба на мощност и динамика.

За съжаление патентните документи не разкриват какви са слабостите на такава конструкция. Не се споменава и нищо за възможните срокове за реализацията на потенциално революционната технология.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини