Отидете към основна версия

30 885 34

АГУ на хибрид! Има ли такова животно?

  • агу-
  • газова уредба-
  • автомобили-
  • хибрид

На "първо четене" монтирането на газова уредба на автомобил с хибриден тракт звучи абсурдно или най-малкото - странно. Но има и обратна страна на медала. Оказва се, че когато хибридният автомобил е с бензинов двигател с вътрешно горене, каквито са повечето такива коли, то монтажът на АГУ не е кой знае каква философия.

Тогава, изчислено в пари, колата става по-икономична и от дизелова малолитражка. Има и още един плюс - автономният пробег се увеличава значително, защото имате, както бензинов, така и резервоар за газ. Като прибавим към това и батериите и нещата започват да изглеждат добре.

Най-лесно се монтира АГУ на хибридите Honda Insight и Toyota Prius. Разходът на газ е с около литър на 100 километра повече, отколкото този на бензин, но предвид цената на газта, която е точно наполовина на тази на бензина, по-високия разход е оправдан.

Ако пък сте фен на екологичните автомобили, а повечето собственици на хибриди са именно такива, то трябва да знаете, че изхвърляните вредни CO2 емисии ще са по-малко, когато колата се движи на газ и на ток. Единственият проблем се крие в многократното стартиране и спиране на бензиновия двигател по време на движение.

За целта се монтира специален електронен блок, който работи съвместно със start/stop системата на хибрида. Един от вариантите е A.E.B. Запалителните свещи също трябва да са различни, като за препоръчване са Keihin или Barracuda.

Що се отнася до цената за монтаж, то тя не се различава от стойността за работата по монтирането на АГУ на обикновен инжекцион. Така единственият проблем остава да намерите качествен сервиз, който може да извърши тази услуга.

Ако намерите такъв и се решите на подобна стъпка, то разходите ви за транспорт ще намалеят драстично. Градският разход на газ ще ви е около 8 литра на 100 километра, а на извънградско той ще е средно - 4.5 литра. По магистрала, ри движение с около 140 км/ч. разходът ще е под 10 литра на 100.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини