Отидете към основна версия

4 681 8

Китай изпробва електромагнитен катапулт

  • катапулт-
  • самолетоносач-
  • j-15-
  • китай

Предприятията от китайския военнопромишлен комплекс са разработили електромагнитен катапулт за изстрелване на изтребители от самолетоносач, съобщава China Daily. Устройството вече е преминало изпитания в реални условия.

Новият електромагнитен катапулт има компактни размери и позволява да бъде освободено допълнително пространство на кораба. Освен това мощността му може да се регулира, което е важно при изстрелването на самолети с различно тегло.

Технологията е изпробвана с няколко хиляди изстрелвания на тежки палубни изтребители J-15. Създаването на новия катапулт е станало възможно едва след разработката на достатъчно мощен източник на захранване, но китайците не дават никаква информация за него.

Китай се занимава с проектирането на собствен електромагнитен катапулт от края на 90-те години на миналия век. От 2002-ра страната строи наземен изпитателен комплекс с експериментална версия на устройството.

Новият електромагнитен катапулт е дълъг 120 метра. Пръв с него ще бъде оборудван бъдещият китайски атомен самолетоносач, който се строи в момента. Досега единствената държава в света с подобна система бе американският авионосец "Джералд Форд".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини