Отидете към основна версия

4 579 21

Мобилните телефони все пак причинявали рак

  • мобилен телефон-
  • клетъчен телефон-
  • смартфон-
  • рак-
  • тумор

Департаментът по здравеопазване на САЩ публикува резултатите от ново научно изследване, според което клетъчните телефони излъчват вредни електромагнитни вълни. Данните се появяват, след като американски съд разпореди обнародването на засекретени до този момент документи, доказващи зависимост между използването на мобилни телефони и образуването на тумори.

"Специалисти в сферата на здравеопазването са получили сериозни доводи да се опасяват от дълготрайното въздействие на енергията, отделяна от клетъчните телефони", казва представител на Департамента.

Преди година професорът от университета "Бъркли" Джоуъл Московиц заведе съдебно дело, за да се пребори да бъдат публикувани резултати от изследвания върху зависимостта между ползването на мобилен телефон и заболеваемостта от рак.

Медици, запознати с експериментите, препоръчват телефонът в никакъв случай да не се държи в джоба или на нощното шкафче, а при разговори между него и ухото да има известно разстояние.

При лош сигнал продължителността на обаждането трябва да е максимално кратка. Установено било също, че в движение с автомобил, автобус или влак телефонът излъчва много повече радиочестотна енергия, отколкото в статично положение.

Все повече експерти се съгласяват, че хората подценяват рисковете, свързани с използването на клетъчен телефон. Производителите не извършвали необходимите тестове на рисковете за здравето, а резултатите от такива изследвания често се криели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини