Отидете към основна версия

4 309 16

В Норвегия са били продадени повече електромобили, отколкото коли с ДВГ

  • електромобил-
  • двг-
  • норвегия

През изминалата година в Норвегия за пръв път са били продадени повече хибриди и автомобили на ток, отколкото на бензин и дизел, сочи статистиката на тамошния Информационен съвет по пътно движение (Opplysningsrådet for Veitrafikken, OFV). В страната вече се движат 200 000 електрифицирани коли, 140 000 от които чисти електромобили и 60 хибриди с възможност за зареждане от битовата мрежа.

Само през изминалия декември 27.5% от всички продадени автомобили в Норвегия са били електромобили, а 22.5% - плъгин хибриди. Коли с електродвигатели заемат и първите 7 места в класацията на най-купуваните модели.

През 2017 г. най-търсени в страната са били Volkswagen e-Golf, BMW i3 и хибридната Toyota RAV4. Най-популярният модел без електромотор - Skoda Octavia - се подрежда на едва 8 позиция.

Норвегия отдавна заема първо място в света по дял на електрифицираните транспортни средства на глава от населението. Правителството си е поставило за цел до 2025 г. да направи покупката на автомобил с двигател с вътрешно горене нерентабилна и постепенно да увеличи пазарния дял на електромобилите до 100%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини