Отидете към основна версия

6 257 3

Най-големият въздушен филтър

  • xian smog tower-
  • смог-
  • замърсяване-
  • пречиствателна станция-
  • китай

100-метрова кула за пречистване на въздуха дава нова надежда за справяне със замърсяванията, които добиват епидемични мащаби в Китай. Експерименталната установка показва феноменални резултати, намалявайки с вредните микрочастици PM2.5 на територия с площ 10 км2 с 15% само за три месеца. За това време Xian smog tower е обработвала по 10 млн. кубични метра въздух на денонощие.

Технологичният процес на пречистване е разделен на няколко етапа. Отначало въздухът се засмуква от атмосферата и се пренася до горивни станции наблизо. В тях с помощта на електроенергия, генерирана от слънчеви панели, мръсният въздух се нагрява до висока температура, след което отново се връща в кулата. Там минава през пет степени на пречистване и едва тогава се връща в атмосферата.

Окончателните резултати от изпитанията на експерименталната Xian smog tower ще бъдат обявени през март. Ако правителството ги одобри, подобни кули могат да бъдат издигнати из цял Китай. Размерите им ще зависят от размерите и разположението на конкретния град, като на някои места височината им може да достигне 500, а диаметърът - 200 метра.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини