Отидете към основна версия

4 655 6

Toyota ще прави суперакумулатор от стари батерии за Prius

  • toyota-
  • prius-
  • батерия-
  • акумулатор

Toyota разработва технология за повторно използване на батерии от стари хибриди и електромобили, снети от експлоатация. Японският производител възнамерява да построи от тях "суперакумулатор" и да го включи в градската електропреносна мрежа, съобщава Auto Express.

За проекта ще бъдат необходими 10 000 стари батерии от Prius и електрическата версия на микроавтомобилчето iQ. Те ще бъдат обединени в акумулатор с мощност 10 хил. киловата, който ще съхранява излишната електроенергия в часовете с ниско натоварване и тока, генериран от слънчеви и ветрогенератори.

Натрупаното електричество ще се използва при високи натоварвания на мрежата и извънредни ситуации. В Toyota били убедени, че дори стари батерии с намален капацитет ще се справят със задачата, издържайки колебанията и честотата на напрежението. По-голяма част от акумулаторите са никел-металхидридни.

Проектът се осъществява съвместно с японския енергиен оператор Chubu Electric Power, който доставя електричество в региона Чубу на остров Хоншу. Ако изпитанията се увенчаят с успех, огромният суперакумулатор ще заработи през 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини