Отидете към основна версия

7 464 32

Volkswagen инвестира $100 млн. в компания за твърдотелни батерии

  • volkswagen-
  • quantumscape-
  • твърдотелна батерия-
  • твърдотелен акумулатор-
  • твърд електролит

Volkswagen AG стана най-големият акционер в калифорнийския разработчик на батерии с твърд електролит QuantumScape Corporation, след като инвестира $100 млн. в компанията. Германският концерн обяви плановете си да започне серийно производство на твърдотелни акумулатори до 2025 г.

Volkswagen си сътрудничи с QuantumScape от 2012-ра и твърди, че в резултат на съвместната работа технологията вече бележи "съществен технически напредък". Двете компании планират да формират джойнт венчър, който да направи възможно производството в "индустриални мащаби".

След инвестицията шефът по развойната дейност на Volkswagen Аксел Хайнрих ще бъде назначен за член на борда на директорите на QuantumScape. Според него твърдотелните батерии са "повратна точка в електрическата мобилност". Като пример мениджърът привежда е-Golf, чийто обсег с едно зареждане ще бъде увеличен от 300 на 750 км благодарение на акумулатори с твърд електролит.

Освен че предлагат много по-висока енергийна плътност от йон-литиевите батерии, твърдотелните акумулатори са по-безопасни, по-компактни и се зареждат по-бързо. От Volkswagen отбелязват, че при еднакви габарити със сега използваните батерийни блокове новата технологията предлага автономен пробег, сравним с този на бензиновите и дизелови коли.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини