Отидете към основна версия

23 395 11

130-тонен БелАЗ се движи без водач

  • белаз-
  • 75131-
  • кариерен самосвал

 

По време на протичащата в момента научно-техническа конференция "Кариерен транспорт 2012" в беларуския град Жодино, компанията БелАЗ демонстрира своята най-нова разработка. Става дума за огромен самосвал с индекс 75131, който може да се управлява и дистанционно.
 
Принципът на действие на безпилотният БелАЗ е аналогичен с този на компютърните симулатори. Машината се командва от оператор, като сигналите постъпват чрез спътникова навигация. По този начин водачът на БелАЗ-75131 може да се намира навсякъде по света.
 
Пред него са разположени монитори, волан, педали и скоростен лост, като още по-интересното е, че един оператор може едновременно да управлява до шест самосвала. Въпреки впечатляващите габарити камионът БелАЗ изпълнява послушно всички дистанционно зададени му команди.
 
Разработката на БелАЗ-75131 отнема на конструкторите четири години, а целта на този безпилотен камион е да бъде запазено здравето на хората, особено когато тези машини работят във вредна среда, каквато е тази в повечето мини и рудници.
 
130-тонният БелАЗ-75131 вече премина първи реални тестове и сега инженерите от компанията започват изработването на втори екземпляр. Принципно безпилотният камион може да се управлява и по стандартния начин - от кабината, но това ще става само при необичайни ситуации.
 
Серийното производство на гигантския камион ще стартира през следващата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини