Отидете към основна версия

119 158 82

Ако заредите бензин в дизелов автомобил

  • бензин-
  • дизел-
  • съвети

При някои автомобили тази операция не е възможна заради различията в диаметъра на "гърлото" на резервоара, но не при всички е така. Зареждането на бензин в автомобил с дизелов двигател не е често срещано явление, но се случва. Било то от грешка на бензинджията или пък от ваша такава. Вариантите при това положение са няколко. Ако резервоарът е почти празен и го напълните с бензин, то колата ще запали, защото в системата все още има дизелово гориво. Ако се усетите навреме и загасите двигателя няколко минути след като сте го стартирали, то сериозни проблеми няма да има.

Трябва обаче да извикате пътна помощ, да закарате колата в сервиз, където да източат и промият резервоара. След което се налива нафта и се обезвъздушава системата. И това е най-добрият вариант за вас. Ако обаче не се усетите навреме за грешката, която сте допуснали и сте напълнили почти празен резервоар на дизелов автомобил с бензин и карате няколко километра, то ще трябва, освен гореописаните процедури, да се направи "промивка" на горивните магистрали и да се смени горивния филтър, но и това не е най-лошият изход за вас и за вашия автомобил.

Най-сериозни проблеми идват в случаите, когато в резервоара има известно количество нафта и тя бъде смесена със значително повече литри бензин. Автомобилът ще запали и ще потегли, но моторът постепенно ще започне да губи мощност, ще издава странни шумове, а температурата му бързо ще започне да се покачва. При тези ситуации често се налагат капитални ремонти на главата, а не е изключено да се стигне и до т.нар. основен ремонт. Така че ако наскоро сте си купили дизелов автомобил, а преди това сте карали дълго време бензинов, бъдете внимателни, когато зареждате гориво.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 137 гласа.

Свързани новини