Отидете към основна версия

1 578 5

Facebook е транскрибирал аудио съобщенията на потребителите си

  • facebook

Става все и все по-трудно да се следят всички лоши неща, които Facebook прави, обикновено преминавайки линията на поверителност на потребителите си. Не минава и седмица, без да научим за някаква нова аморална, но не непременно незаконна практика от социалната мрежа.

Съвсем наскоро Facebook и Федералната комисия по търговия на САЩ постигнаха споразумение по някои сенчести постъпки относно поверителността, а сега научаваме, че има още много неща, за които не знаем. Още по-лошото е, че наяве излизат малки парченца, които са част от много по-голям пъзел, който не можем да видим.

Оказа се, че социалната мрежа е наемала фирми, които да преслушват и транскрибират аудио съобщения на потребителите си. Разбира се, Facebook далеч не прави нещо незаконно, имайки валиден отговор. Аудио съобщенията са били изпратени през техните услуги, което технически може да им позволи да ги използват. Според доклад на Bloomberg Facebook твърди, че записите са анонимни, което по никакъв начин не ги оневинява.

Наетите от социалната мрежа компании за транскрибиране не са знаели какъв е произходът на файловете. Именно защото не са имали представа откъде са данните, а нещата, които е трябвало да преписват са съдържали личен материал, заедно с вулгарно съдържание, някои от работещите по процеса са докладвали за нередности.

Facebook вече отговори на обвиненията и каза, че подобно на Apple и Google са спрели да преглеждат аудио съобщения преди повече от седмица. Това обаче означава, че те са преустановили тази дейност, само защото са ги хванали.

Истината е, че Google, Amazon, Apple и вероятно редица други компании правят подобни неща. Целта е проста и това е да продължават и да развиват и разработват алгоритмите на изкуствения си интелект. Колкото и умен да е изкуственият интелект, той има нужда от огромна база данни, за да се подобрява. Все пак, използването на личната информация на потребителите за тази цел не е нито морално, нито оправдаемо.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини